Mänguga kaasa minemiseks valis Äripäev Eesti tippjuhtidest unistuste meeskonna, mille liikmed oleks oodatud igale töökonkursile. 11 mängija poolt kontrollitakse aastas 28 miljardi krooni jagamist, mis on enam kui veerand Eesti SKTst.

Eriti võimsana paistab põhirivistuse ründekolmik — Toomas Annus, Fjodor Berman ja Enn Pant –, kes on läbi löönud ka meie lähinaabrite juures. Ehkki börsil on vaid Annuse juhitav Merko Ehitus, on börsikõlbulikud ka Bermani BLRT Grupp ja Pandi Tallink Grupp.

Varukoosseisu arvestades on kuuest ründemängijast tervelt kolm — peale Annuse veel ka Jaanus Otsa ning Andres Koger — kinnisvaraarendajaist ehitusettevõtete juhid.

Põhirivistusse poolkaitsja rolli valitud Gunnar Okk ja Üllar Jaaksoo on elukutselised juhid, kes, olemata ise omaniku seisuses, on suutnud juhitavad ettevõtted omaniku meeleheaks kasumlikult tööle panna. Samas võivad poliitilised tuuled Oki küll (ajutiselt) madalamasse liigasse viia.

Ülimalt mobiilsed on enda juhitavaid ettevõtteid arendades olnud hansapankur Indrek Neivelt, õlle- ja nüüd ka mahlatootja Tarmo Noop ning Eestis vähe tuntud Viktor Polozov. Igati kiired ääremängijad.

Nii põhirivistusse kui ka duublisse valitud kaitsemängijad — Toomas Luman, Tiit Vähi, Mati Jostov, Väino Kaldoja, Mart Kadastik ja Jüri Vips — väärivad aga kadestamist tänu oma stabiilsusele.

Omaette klassist on kauaaegsed juhid Ain Hanschmidt ja varumees Cardo Remmel, kes oma tegevustaktikalt ja meelekindlusest sobivad kõige enam just väravavahi rolli.

Viimasel ajal pigem investoritena silma paistnud Urmas Sõõrumaa, Jüri Käo, Rein Kilk ja Hans H. Luik sobivadki pigem treeneriks ja mänedžeriks, kusjuures vajadusel suudavad nad edukalt ka platsil mängida.

Edukas juht hindab sõpru

Mihkel Pärjamäe, Invicta nõukogu esimees:

Eesti pikaajaliselt edukas tippjuht on äärmiselt ettevõtlik, emotsionaalselt stabiilne ja riskialdis. Teda iseloomustab äärmine paindlikkus ja iseenda arendamine. Mitmed on alustanud karjääri juba sovjeti-Eestis (Ain Hanschmidt, Tiit Vähi jt) ja läbinud edukalt röövkapitalismi aastad.

Iga persoon on loomulikult erinev. Tundub, et osa tippjuhte on muutunud vähe, nad on muutnud rohkem keskkonda enda ümber (Toomas Annus, Fjodor Berman). Teised on muutunud ise koos keskkonnaga (Tiit Vähi, Mati Jostov).

Edukas juht mõtleb alati eelkõige ettevõtte huvidele, sest ettevõtte edu tähendab ka tema edu. Pingutust ei pruugi olla üldse näha, sest üldiselt on tegemist inimestega, kes eelistavad Kroonikale perekonda või häid sõpru. Enda arengus ettevõttest ettejõudvad juhid osutuvad tihti küll headeks sooloesinejateks, kuid kuna ettevõte jääb maha, siis jääb ka edu neist maha koos ettevõttega.

Tippjuhi mahajäämus arengus paistab välja seda varem, mida kiiremini areneva valdkonnaga on tegemist. Minu tähelepanekute põhjal paistab arengupeetus tihti välja nagu ülim tarkus — ühel hetkel usub juht, et tema on targem kui kliendid, töötajad, rahavood ja teised ajutised faktorid tema igavikulisuse kõrval.

Tippjuhtide unistuste meeskond

VÄRAVAVAHT

- Ain Hanschmidt, Eesti Ühispanga juhatuse esimees, president

On suutnud juba 12 aastat kaitsta Ühispanga väravat. Pärast 90ndate lõpus tabanud ajutist mõõnaperioodi suutis jalule tõusta, tegutsedes varasemaga võrreldes veelgi efektiivsemalt. Enesekindel, millest ka jätkuv soov presidenditiitlist kinni hoida. Jagab edukalt käsklusi kaitsjatele ning palle edurivile. Meeskonnas liiguvad jutud, et teravate söötudega on ta ka ise punkte teeninud (nt Tallinkis).

KAITSJAD

- Mati Jostov, Eesti Põlevkivi juhatuse esimees
Nooremana ka edurindes (pangandus) mänginud mees on viimastel aastatel siiski eelistanud kaitsemängu Eesti Põlevkivi egiidi all. Seda vaata-mata vahepealsele pürgimisele meeskonna poliitilise managemend’i etteotsa — kui ta sinna ootamatult valituks osutus, tõmbus kohe tagasi kaitsesse. On suutnud kaevandusfirma tööle panna enam kui 10protsendilise rentaablusega. Võitleb alati oma meeskonna eest, ehkki aeg-ajalt on välja löönud ka tema soov soolokarjääri teha ning oma kaasmängijast (Gunnar Okk) mööda vaadata.

- Tiit Vähi, ASi Silmet Grupp juhatuse esimees
Endise ründemängijana tuleb edukalt toime ka kaitses. Võõrad pole talle ka jõuvõtted, kuid need pole kunagi läinud vastuollu mängu reeglistikuga. Vaid korra (Silmeti erastamise ajal) näidati talle kollast kaarti. Vaatamata oma jõulisele natuurile ja macho’likule ettevõttele (juba Silmeti jäätmetiigid ajavad hirmu peale) lustib ka tõelist mänguilu (nt Pühajärvel). Suurepärane pallikäsitsus. Vajadusel suudab ka ründesse tormata.

- Toomas Luman, ASi EE Grupp juhatuse esimees
Mängija, kellele väravavaht ja kogu meeskond alati loota võivad. Tüübilt pigem kaitsemängija (juba enam kui 15 aastat sisuliselt ühe ja sama ettevõtte eesotsas). On küll vältinud otserünnakuid oma konkurentide vastu, kuid suutnud sellele vaatamata käibega ületada miljardi piiri. Oma ründejanu kustutab pigem väljaspool jalgpalliplatsi (nt Eesti Kaubandus-Tööstuskoja eesotsas).

ÄÄREMÄNGIJAD

- Tarmo Noop, Tartu Õlletehase juhataja
Suhteliselt noor, kuid samas juba kogenud mängumees. On suutnud A.Le Coqi kaubamärgi jõuliselt vastu seada Saku õllele. On sooritanud mitu elegantset rünnakut, viimati läinud aasta lõpul, kui Tartu Õlletehas Öseli mahlaliinid üle võttis. Hiljuti rabas vaatajaskonda teatega osavõtuga Estiko tütarfirmade nõukogude tegevusest. Ilmselt on tal ääremängijana veel mitmeidki üllatusi pakkuda.

- Indrek Neivelt, Hansapanga juhatuse esimees
Alustas jalgpallurikarjääri lihtsa töötegijana (laenuosakonnas). Suutis 90ndate alguse staaridele (panga asutajatele) sedavõrd muljet avaldada, et need ta põhirivistusse kutsusid. Sealt alates on ta ka enda tuleviku eest hoolt kandnud (aktsiaoptsioonid ja -ostud). Eelistab mängida paremäärt, kust on vajadusel hea söösta nii ründesse kui kaitsesse. Laitmatu renomeega mängija, kellel on vaid üks kord kollast kaarti näidatud (aastatetagused aktsiatehingud). Tunneb end ühtviisi hästi nii koduväljakul kui ka külas olles (nt Lätis ja Leedus).

POOLKAITSJAD

- Gunnar Okk, Eesti Energia juhatuse esimees
Saavutanud oma koha meeskonnas visa tööga. Pürgimist põhirivistusse alustas 1991. aastal Statoili esimese tankla ehitamisega Tallinna, muutudes peatselt kogu Statoili Rootsi regiooni asejuhatajaks. Välisklubis mängimine talle siiski ei sobinud ning pärast üürikest panganduskarjääri maabus 1998 Eesti Energias, mida juhib edukalt siiani. Vimmast välisklubide vastu tõrjus edukalt võõrleegionäride katsed elektrijaamad enda kätte saada ning tegi seejärel ise jõulise katse teha rünnak Leetu. Viimastel nädalatel on sunnitud rohkem kaitsele pühenduma, sest õhus on kava Eesti Energia hiidkontsern tükkideks lõhkuda.

- Üllar Jaaksoo, ASi Tele2 Eesti juhatuse esimees
Suutis end põhirivistusse suruda suhteliselt noore mängumehena. Kiire karjäär Hoiupangas, seejärel vahepeatus ajakirjade kirjastajana. Sealt edasi on areng kulgenud aga üksnes tõusujoones nii enda kui ka kogu meeskonna jaoks, mis on tõstnud ka tema hinda. Enam paistab silma ründeliini toetamisel (Tele2 toodete jõuline pakkumine). Suutis oma ettevõtte kasumi vaid kahe aastaga soliidsesse plussi viia (-50 mln kroonist +190 mln peale).

RÜNDAJAD

- Enn Pant, ASi Tallink Grupp juhatuse esimees
Tõeline kesktormaja, kes osteti meeskonda alles 1996. aastal. Suutis lühikese ajaga päästa oma eelkäija poolt lammutatud ründeliini, muutudes miljonite fännide lemmikuks nii Eestis kui ka naabrite juures. Teeb oma individuaalse meisterlikkuse kallal pidevalt tõsist tööd, tuues juurde aina uusi rünnakunippe. Eesti jõukaim jalgpallur.

- Toomas Annus, ASi Merko Ehitus nõukogu esimees
Jõuline ründaja, kes valdab hästi nii soolo- kui ka meeskonnamängu. Ning seda juba 15 aastat. Ehkki ta positsioon lubaks väljakul toimuvat ka kõrvalt vaadata, on siiski eelistanud selles ise aktiivselt osaleda. Paistab silma keeruliste olukordade (nt riigihangete) lahendajana. Talle on küll ette heidetud salaliitudes osalemist (sh koos peatreeneriga), kuid pelgaks jutuks need ongi jäänud. On alati väljas oma meeskonna eest. Hea mängu korral on jaganud alati dividende nii endale kui kaasaktsionäridele.

- Fjodor Berman, ASi BLRT Grupp juhatuse esimees ja peadirektor
On suutnud juba 30 aastat ühes ja samas meeskonnas mängida, sellest edurivis alates 1989. aastast. Käitub väljakul alati läbikaalutult ega tee valesid liigutusi. Oma stabiilsusega on saavutanud hämmastava tulemuse: enam kui 2 miljardi kroonise aastakäibe juures ulatub jaotamata kasum juba üle miljardi krooni. Kõrvuti enda pideva arendamisega on suutnud anda ründajakoolituse veel mitmele oma partnerile. Oma kindel fännklubi: lisaks Eestile on tütred veel Lätis ja Leedus ning teenindab edukalt ka Põhjamaade firmasid.

MÄNEDŽER

- Hans H. Luik, ASi Ekspress Grupp president
Saab headest infoallikatest teavet nii omade kui ka vastaste kohta. On toonud lääne palliringkondade laubale mõnegi higipärli (Bonnieri meeskonnas).

PEATREENER

- Urmas Sõõrumaa, ASi Falck Baltics juhatuse esimees
Treenerina kaval kui rebane. Pärast oma ettevõtte viimist kõrgliigasse on ise vältinud musta töö tegemist ning eelistanud treeneripingilt näpunäiteid jagada. Harrastab sageli asjade klaarimist telgi taga. On viimastel aastatel pühendanud rohkesti aega nn farmklubidele (kinnisvara, jäätmeäri jms). Mõtleb alati mitu käiku ette. Hoolitseb ka ise uute mängijate koolitamise eest (Audentes).

ABITREENER

- Jüri Käo, ASi NG Investeeringud nõukogu esimees
Endise tippmängijana suudab meeskonnale alati kasu tuua. Ehkki tema võimed lubaksid ka praegu palliplatsil kaasa lüüa, on ta viimastel aastatel eelistanud treeneriametit. Suudab asendada nii peatreenerit kui ka mänedžeri. Pärast varasema tippmeeskonna (Norma) hülgamist tegutseb aktiivselt farmklubides (Eesti Raudtee, Tallinna Kaubamaja, Liviko jms), vajadusel sekkub ka ise platsil toimuvasse. Universaalne investor.

Duubelkoosseis

VÄRAVAVAHT

- Cardo Remmel, Saku Õlletehase juhatuse esimees
On suutnud 13 aastat kindlakäeliselt kogu meeskonda uutele võitudele ärgitada.

KAITSJAD

- Väino Kaldoja, ASi Silberauto juhatuse esimees
Edule on aidanud kaasa varasem tegevus farm-klubis riigikantselei autobaas.

- Mart Kadastik, ASi Eesti Meedia juhatuse esimees
Hiljuti hiilgevormi saavutanud kaitsja, on toetanud ka rünnakuid (Kanal 2, raadiod).

- Jüri Vips, ABC Grupi ASi juhatuse esimees
Tõeline kaitsemängija, kes on suutnud välismaistele kaubapakkujatele vastu seista.

ÄÄREMÄNGIJAD

- Viktor Polozov, ASi Alvigo juhatuse esimees
Üliliikuv. Eriti kõrgelt hinnatakse tema aktsiaid Ukrainas ja Venemaal.

- Valdo Kalm, ASi EMT juhatuse esimees
Täitnud Eesti Telekomis mitmeid rolle, liikudes väljakul nii üles kui ka kõrvale.

POOLKAITSJAD

- Viktor Levada, Levadia OÜ juhatuse esimees
Pisut enesekeskne soolomängija, ent palli käsitsemine on filigraanne.

- Epp Kiviaed, Eesti Statoili juhatuse esinaine
Ainsa naismängijana on pälvinud treeneri usalduse tänu pidevale tööle nii enda kui firma heaks.

RÜNDAJAD

- Oliver Kruuda, ASi Kalev juhatuse esimees
Suudab edukalt lüüa nii parema kui vasaku jalaga (Kalevis ja Tallinna Piimatööstuses).

- Jaanus Otsa, ASi Skanska EMV juhatuse esimees ja peadirektor
Resoluutne rünnak tõi meeskonna välja kaotusseisust (EMV saneerimine ja müük Skanskale).

- Andres Koger
Hüljanud varasemad meeskonnad, suutis lühikese ajaga nullist luua eduka ehitusfirma.