Äriregistri andmetel oli juuli lõpus ajalehte Den za Dnjom omaniku, firma Merger Meedia OÜ maksuvõlg 1 004 442 krooni. Moles Kirjastuse OÜ, mis annab välja ajalehte Molodjož Estonii, võlgneb riigile 543 456 krooni.

Keskerakonnaga seotud Jüri Vilmsi Sihtkapitali väljaande Vesti Dnja maksuvõlgnevus oli 666 661 krooni.

Raske kasumlikult toimida

Venekeelsel trükimeediaturul on väga tihe konkurents ja kasumlikult toimida on väga raske. “Väljaandmisega seotud kulud on suured ning kasvavad ka pidevalt,” seletab Den za Dnjomi vastutav väljaandja Andres Tiisler tekkinud võlgnevust.

“Kõigele vaatamata on ajalehe reklaamikäive tänavu kasvanud ning mõnel kuul oleme olnud ka kasumis. Emori Adexi reklaamimahtude uuringu tänavuste andmete põhjal on Den za Dnjom tõusnud loetavaima venekeelse nädalalehena kogu venekeelse trükimeedia reklaamituru liidriks,” ütles Tiisler.

Suvel vähe reklaami

“Samas on teada, et suvekuud on lehe majandamisel kõige raskemad. Meie juulikuu reklaamikäive oli näiteks üle kahe korra kehvem kui mais. Kõige olulisem on see, et meil on palgad makstud ja leht on stabiilselt ilmunud,” selgitas Tiisler.

Augusti jooksul loodab Tiisler likvideerida võlgnevuse, ülejäänud osas aga sõlmida maksuametiga võlgade ajatamiseks graafiku.

“Loodame, et sügisel on reklaamiturg jälle oma tavapärases seisus tagasi. Samuti aitavad väljaannete rahaseisudele kaasa ka traditsioonilised sügisesed tellimiskampaaniad,” säilitas vastutav väljaandja optimismi.

dv.ee küsimusele, kas võlgade likvideerimine toob endaga kaasa mingeid radikaalseid muutusi väljaandes Den za Dnjom, vastas Tiisler eitavalt.

Vesti Dnja maksab võlga

Viimase kuu jooksul vähenes ajalehe Vesti Dnja väljaandja võlgnevus 703 896 kroonilt 666 661 kroonile. Mõnel päeval juulis jäi Vesti Dnja isegi ilmumata, kuid seda põhjendati tehniliste apsudega.

“Usun, et lähipäevil võlgnevus likvideeritakse,” kommenteeris Vesti Dnja tegevdirektor Jekaterina Perkova. Jüri Vilmsi Sihtkapitali direktor teatas, et nemad kustutavad võlgnevust vastavalt graafikule.

Kuu aega tagasi tunnistas endine ajalehe Molodjož Estonii peatoimetaja Ilja Nikiforov, et ajaleht on majandusraskustes ning lubas juuli lõpus otsustada, kas ta jätkab tööd lehes või mitte. Praegu on ajalehe peatoimetaja Rodion Denissov.

Kommentaar
Vladimir Velman
riigikogu liige

Potentsiaalseid lugejaid on, kuid meediaväljaanded ei tunneta kuigi täpselt, mida auditoorium neilt ootab. Nädalalehed veel leiavad oma lugeja, kuid päevalehtedel tuleb pingutada ning hoolega valida teemasid, mis võiksid inimesi huvitada.

Kohalik võim on näidanud, et eestlased pakuvad talle vähe huvi, mitte-eestlased aga ei huvita üldse. Seetõttu ei leidnud plaan luua teine venekeelne kanal mingit toetust. Ellujäämiseks tuleb meedial leida eeskätt õige keel lugejatega suhtlemiseks.