Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas ütles, et keskmine eluasemelaenu summa on selle aasta esimese kuue kuuga mullusega võrreldes Ühispangas kasvanud üle 50 000 krooni võrra 243 000 kroonini. Pikenenud on ka keskmine laenutähtaeg — 9,2 aastalt 10 aastale.

Tänavu väljastati Ühispangas kuue kuuga 994 eluasemelaenu summas 242 miljonit krooni, eelmisel aastal anti sama perioodi jooksul 1022 eluasemelaenu 195 miljoni krooni eest.

Hansapanga eralaenu arendusosakonna juhataja Kersti Arro ütles eile, et võrreldes möödunud aasta sama perioodiga on Hansapank andnud tänavu esimesel poolaastal 14 protsendi võrra rohkem kodulaene. “Kuue kuuga on väljastatud 600 miljonit krooni eest eluasemelaene, juurde on tulnud umbes 2500 kodulaenuklienti,” rääkis Arro.

Keskmine laenusumma on Hansapangas 150 000 krooni, keskmine laenuperiood jääb 10–15 aasta piiresse.

Sampo krediiditoodete müügiosakonna juhataja Arvi Lipp ütles, et Sampo Pank väljastas tänavu esimesel poolaastal kokku ligi 130 miljoni krooni eest eluasemelaene. Selle aasta esimese kuue kuu jooksul võeti Sampolt kokku 562 eluasemelaenu keskmise suurusega 231 500 krooni.

Mullu väljastas Sampo esimese poolaasta jooksul rohkem kui poole vähem ehk 251 eluasemelaenu kokku 74 miljoni krooni eest, laenu keskmine summa oli 295 000 krooni.

“Eluasemelaenude võtmine on tunduvalt aktiviseerunud. Mõjutanud on seda ennekõike laenutingimuste kliendile soodsamaks muutumine, näiteks intresside alanemine, omafinantseeringu osakaalu nõude vähenemine Noore Pere ja Noore Oma Kodu laenu võimaluse kaudu, kuid ka muude lisatagatiste kasutamine,” ütles Lipp. “Vähe tähtsustada ei saa ka aktiivset kinnisvara arendust, misläbi on tekkinud üsna ohtralt uute korterite ning elamute soetamise võimalusi,” märkis ta.

Eelmise aasta lõpus läbiviidud Emori uuring näitas, et laenukoormus on 22 protsendil Eesti peredest, enim on laenu võtnud 18–29aastasted.

Emori andmeil on Leedus laen 6 protsendil peredest, Lätis on laenajaid kaks korda rohkem, 13 protsenti.