"Me ei ole spetsiaalselt vähendanud töötajate arvu ega läinud töötajate fikseeritud töötasude kallale," kinnitas Eesti Ehituse finantsdirektor Sulev Luiga aripaev.ee-le.

"Märkimisväärne osa Eesti Ehituse kontserni töötajate töötasudest on kujunenud tulemustasudest," selgitas Luiga. "Kui ettevõttel läheb hästi, läheb hästi ka töötajatel. Kui Eesti Ehituse tulemused peaksid võrreldes varasemaga halvenema, siis tööjõukuludes kahaneb esmajärjekorras tulemustasude osakaal."

"Tööjõukulude odavnemine 0,6% ühes kvartalis viitab pigem tulemustasude või ehitusobjektide mahtude erinevale ajastusele. Tavapäraselt peaks küll teine kvartal võrrelduna esimesega näitama mahtude kasvu ehitusturul," kommenteeris Luiga. "Avalikustatud ehitusindeks on seotud eelkõige hoonete ehitamise kulutustega, mistõttu annab kogu ehitusturust mõneti kallutatud pildi. Ehitustegevuse fookus Eestis on viimastel aegadel suundunud eluhoonete või hoonete ehituselt pigem infrastruktuuriobjektidele."

Skanska EMV ASi juhatuse esimees Olle Horm ütles, et ehitusturu maht ja kasumimarginaalid on langenud, kuid ehitusfirmade põhiosa palkade langusest pole põhjust rääkida, kuna need on lepinguliselt fikseeritud. "Mis hakkab muutuma, on projektimeeskondade tulemustasude suurus: madalamate kasumite korral langeb paratamatult ka tulemustasu summa," lisas Horm. "Meil Skanskas praegu tööd on ja töötajate arvu ning palgatasemeid muudetud ei ole."