Soome maksuameti surve alla on sattunud Helsingi Konsulting Group OY, kelle käest nõutakse tulumaksu ASi Esko Koolitus ja Konsultatsioonid (EKK) 2001. aasta kasumilt. EKK teenis 2001. aastal 2,1 miljonit krooni kasumit, millest 500 000 krooni jagati dividendideks ning Eesti riigile maksti selle summa pealt ka maksud. Eilne Kauppalehti kirjutab, et kasumi jaotamata osa peab Helsingi ja Uudenmaa maksuameti revident Jouni Weckström maksustatavaks Soomes.

Rahandusministeeriumi riikidevaheliste maksulepingute talituse juhataja Helen Pahapilli sõnul on Soome maksuametil põhimõtteliselt õigus nii käituda, kuna tegemist on Soome äriühinguga. “Meie andmetel on Soomel seaduslik alus lugeda teatud tingimustel emaettevõtja tuluks tütarettevõtja teenitud kasum,” ütles ta. Pahapilli sõnul on ka Eestil selline võimalus olemas — kui Eesti residendil on välisriigis äriühing ja seal võetakse tulumaksu vähem kui 2/3 ulatuses Eesti tulumaksumäärast või ei võeta üldse, siis võimaldab tulumaksuseadus maksustada residenti selle tulu osas.

Tulumaksuseaduse üks autoritest, Eesti Maksuteadlaste Seltsi liige Lasse Lehis ütles samuti, et kuigi ta ei tunne Soome seaduste peensusi, on selline maksustamine põhimõtteliselt võimalik. Lehis nõustus, et Soome maksuameti selline käitumine on märk suhtumisest Eestisse kui offshore-riiki. “Eks reegli mõte ongi riigi maksueelis ära nullida ehk püütakse kaotada maksustamise seisukohalt ajalist võitu kasumi teenimise ja dividendide väljavõtmise vahel,” selgitas ta. “Ka Belgiast ja Rootsist on tulnud uudiseid, et kui Eestist saadakse kapitalitulu, siis maksustatakse see seal riigis kohe.” Ohust, et Eestiga nii käituma hakatakse, oli tema sõnul juttu juba ettevõtete tulumaksuvabastuse ettevalmistamise käigus.

Olukorda peab eksituseks EAS Ekspordiagentuuri direktori kohusetäitja Andres Paling, kelle sõnul võib tegemist olla lihtsalt erinevate maksuseaduste vääritimõistmisega, mitte trendiga. “Mina küll ei usu, et siin on tegemist epohhiloova pretsedendiga.”

Tulumaksuvabastuse läbi viinud Reformierakonna üks juhtpoliitikuid Jürgen Ligi kinnitas, et Eestit ei saa vaatamata ettevõtete tulumaksuvabastusele offshore-riigiks liigitada. “Meil on ikkagi reaalse majandustegevuse ja raamatupidamise kohustus ning residente ja mitteresidente koheldakse võrdselt,” loetles Ligi. “Soome poolt näib see küll väga vaba tõlgendus. Kui nad aga tahavad oma seadusi nii karmiks käänata, siis ei ole meil midagi teha.”

Lasse Lehise sõnul on Eestil hetkel kõige lihtsam Euroopa Liidu referendum ära oodata. “Euroopa Liidus rakendatakse kapitali vaba liikumise printsiipi ja kunstlikku maksustamist ei tohi olla. Soome peab siis olukorraga leppima ja laskma kapitali vabalt siia investeerida,” rääkis Lehis.

“Eestist teist Monacot ei tee,” ütles Lehis vastuväiteks nendele euroskeptikutele, kelle hinnangul võiks Eesti keelduda liitu astumast ja siis madala maksumääraga ennast välisinvestoritele atraktiivseks teha. Pigem ootab meid siis Hollandi Antillide renomee. “Uut Ðveitsi, kellel endal on mitmekümneaastane taust taga, kuskile pärapõrgusse kindlasti teha ei lasta ja teiseks ei harju sellega ka meie kliendid ära, enne sureme siin välja,” ütles Lehis.

Soome kapitaliga firmasid on Eestis ligi 1500, kevadise seisuga olid soomlased siia investeerinud 19 miljardit krooni.

Eestisse tehtud otseinvesteeringute mahult on Soome Rootsi järel teisel kohal.

Firma omanikud üllatunud

“Kui päris aus olla, siis ma ei usu, et see otsus saab jõusse jääda,” ütles ASi Esko Koolitus ja Konsultatsioonid (EKK) juhatuse liige Riin Ehin, viidates, et Soome maksuameti selline teguviis on selgelt vastuolus topeltmaksustamise lepinguga. “Eesti maksusüsteem on tegelikult atraktiivne ja kutsub esile välisinvesteeringute sissevoolu. Samas kui eeldada, et elame õigusriigis ja Soome on ka õigusriik, siis praegu kehtivate seaduste järgi ei saa selline käitumine olla seaduslik.” Ehini sõnul ei suuda ta uskuda, et Soome maksuamet hakkabki olema oma riigi firmade vastu nii vaenulik.

Üllatunud olid ka EKK Soome omanikud, kelle tütarfirma on siin täiesti iseseisvalt tegutsenud juba üle kümne aasta. “Maksuameti tõlgendus tähendab, et Soome ettevõtete tütarfirmad Eestis ei saa enam konkureerida võrdselt. Kas selle taga on maksuameti püüe takistada ettevõtete Eestisse siirdumist?” arutles ettevõtte juht Pentti Yletyinen teisipäevases Kauppalehtis.