Sotsiaalminister Eiki Nestori poksimatð rahandusminister Kallasega

Sotsiaalminister Eiki Nestori põhimõtteid väljendav triibuline tee pole võrreldav turvalisemaks teeületamiseks mõeldud vöötrajaga. Pigem on see tsirkuseartisti peen terastross kahe kõrgendiku vahel. Ja Eiki Nestor on artist, kes köiel kõndides peab naeratama nii koalitsioonipartneritele kui sotsiaalabi vajajatele. Ta peab heitma teeseldud naeratuse ka opositsiooni suunas, kus rahva lõpliku tahte väljendajana on kohad sisse võtnud keskerakondlased. Ning eemalt lehvitab ministrile ametiühingujuht Kadi Pärnits.

Nestori naeratused ei tule kergelt. Mõõdukast sotsiaalministri töö on kui lõppematu poksimatð, kus gong puhkeminuti järel üha ringi kutsub. Ainult vastane on Nestoril kogu aeg seesama. Ringi teises nurgas naeratab vuntsi rahandusminister Siim Kallas.

Kallas on kõva vastane, aga Nestor ei anna alla. Nii venivad nende päevad pikemaks kui kolleegidel. “Kui Kallas ja Nestor kokkuleppele jõuavad, on asi otsustatud, “ ütleb valitsusjuht Mart Laar.

Sellel sügisel näib Eiki Nestor õige ägeda võitlejana, kes ühe juhtmõõdukana tahab vaatamata reformierakondlaste vastuseisule maksumaksja tulud avalikuks teha, varjatud ületunnitöö kaotada, riigieelarvesse sotsiaalprojektide tarvis täiendavaid miljoneid tirida. Lisades siia kevadise sotsiaalmaksu tõstmise nõude, tundub, nagu oleksid Mõõdukad paremale tüürivas valitsuses vasakpöördele asunud.

Reformierakondlasest minister Heiki Kranich eitab väidet, nagu oleks koalitsiooni sees rohkem vastuolusid kui varem. “Mõõdukad on neid lihtsalt aktiivsemalt eksponeerinud,” väidab Kranich. “Tegelikult saavad nemadki suurepäraselt aru, et kui majandust tabab allakäik, pole ka kõige parema tahtmise juures võimalik toetusi suurendada.”

Samuti ei usu Kranich võimalust, et ametiühingute kasvanud aktiivsus on Mõõdukaid muskleid pingutama pannud. “Raske on uskuda, et Mõõdukadki ametiühingute viimaseid ettepanekuid tõsiselt võtavad,” on Kranich skeptiline. “Samas on Eiki Nestor on väga hea poliitik ka selles mõttes, et üritab tema suhtes kujunenud ootusi mõistuse piires enda kasuks kallutada.”