Elisa poolt tellitud EMT LTE800 võrgu mõõtmised näitasid, et Hiiumaa ja Saaremaa on katmata koguni kolmandiku ulatuses. Mõõtmistel ei õnnestunud signaali üldse tuvastada Audru, Tõstamaa, Sangaste, Ikla, Häädemeeste, Külitse, Tõrvandi jmt piirkonnas – signaal oli null, teatas ettevõte.

Mõõtmisi teostanud Pemetel OÜ juhatuse esimees Priit Roosipuu tõi välja, et vastavalt litsentsitingimustele on EMT üles pannud küll 199 vajalikku tugijaama, kuid mobiilse interneti kiirus on vähemalt 22 protsendil Eestimaast alla litsentsitingimustes nõutud 5 Mbiti sekundis ning levitugevus ei vasta täna õhtuse seisuga rohkem kui viiendikul Eestimaast litsentsitingimustele.  “Mõõtmisi alustasime 17. juuni südaöösel 00.01, mil litsentsiga nõutud katvus pidi olemas olema ning sõitsime kuue ekipaažiga läbi üle 5500 kilomeetrit. Pilt on täpne ja põhjalik – augud on suured.”

Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen ütles, et EMT võitis sageduslubade konkursi just seetõttu, et lubas tehnilise järelevalve ametile (TJA) LTE800 võrgu valmis ehitada lubatud tähtajaks, mis oli Elisa hinnangul juba ette ilmselgelt ebarealistlik.

“Lubamatud puudused võimaldavad TJA-l EMTilt litsentsi ära võtta. LTE800 sagedused on operaatoritele väga tähtsad ning seepärast suhtusid osalejad sellesse võistlusse ka tõsiselt. Võitjaks pidi saama see, kes lubab kõige kiiremini välja ehitada Eestit katva 4G mobiilse interneti leviala. Praegu aga paistab nii, et konkurss võideti ebaausalt. Loodan, et TJA reageerib kiirelt ja otsustavalt,“ sõnas Seppänen.

Tehnilise järelevalve ameti sagedushalduse osakonna juhataja Alo Einla ütles Ärilehele, et kontrolli võib teha sisuliselt igaüks ning Elisa on antud juhul üks ettevõte, kes on otsustanud EMT võrku kontrollida.

"Selles mõttes, et ega me ka ei maga. Meie mõõtemeeskonnad on samamoodi väljas ning kontrollivad seda (EMT võrku - toim)," sõnas Einla. "Selle nädala jooksul on meil plaanis mõõtmised ära teha ning seejärel tulemused kokku võtta."

Edasine käitumine EMT suhtes sõltub Einla sõnul sellest, milline on rikkumise iseloom, kuid selle üle on praegu veel vara spekuleerida.

EMT teavitas täna, et käivitas vähem kui kolme nädalaga uue 800-MHz sagedusega võrgu, mis toob kiirema 4G ühenduse ka maapiirkonadesse. Katmata jääb viis protsenti Eestist, mis on mõningad laigud piirialadel ja ka näiteks Soomaal.

Tehniline järelevalve amet nõuab sellel alal vähemalt 5 Mbps allalaadimiskiirust ja seda EMT ka pakub, kinnitas firma tehnikadirektor Tiit Tammiste tänasel pressikonverentsil.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse kohaselt pidi litsentsikonkursi esimese etapi võiduks mobiilioperaator pakkuma välja kuupäeva, milleks on püstitatud võrk, kus on vähemalt 199 LTE800 tugijaama, mis katavad 95% Eestimaa territooriumist LTE800 mobiilse interneti levialaga ning kus võrgu pakutav teenus tagab kliendile andmeedastuskiiruse vähemalt 5 Mbiti sekundis kogu väljaehitatud leviala ulatuses.

EMT pakkus selleks kuupäevaks 16. juunit, Elisa 26. juulit ning Tele2 20. detsembrit. Järgnevad LTE 800 MHz sagedusload antakse enampakkumise konkurssidel välja ajaliselt hiljem ning neis on märkimisväärsed geograafilised piirangud, mis kehtivad osaliselt isegi kuni 2015. aasta juunini.

Need piirangud aeglustavad tunduvalt järgmiste konkursside võitjate võrgu välja arendamise tempot – seega oleks esimese loa saajal konkurentide ees oluline edumaa, selgitas Elisa.