Pangad pakuvad odavat raha, kinnisvarahuvilised kasutavad võimalust ning laenavad. Tohutu nõudlus on kergitanud eluasemete hindasid peaaegu igas piirkonnas. Kõige rohkem on kallinenud korterid nn mägedel — Tallinnas Lasnamäel, Mustamäel ja Õismäel. Hinnatõus on jõudnud ka Tallinnast väljapoole — näiteks Tartu Annelinnas on eluasemete hinnad kerkinud aastaga kuni 40 protsenti. Samasse suurusjärku jääb tõus ka Harjumaal, näiteks Sakus, Sauel ja Lool on hinnatõus olnud kuni 50 protsenti, Viimsis vähem.

Olukord on jõudnud absurdini, sest nii mõnigi Tallinna korteriomanik küsib oma paneelide vahel asuva eluaseme ruutmeetri eest hinda, mille eest saab osta Pääskülla või kesklinna äärde kapitaalselt remonditud või suisa uue korteri.

Peamiselt Tallinnas ja selle lähiümbruses tegutsev ERI Kinnisvara vahendas mullu 182 objekti. Aastal 2000 tehti 121 tehingut. “Eelmisel aastal tekkis olukord, kus nõudlus ületas pakkumise ning peamiselt teisel poolaastal leidiski aset korterite oluline hinnatõus,” räägib ERI Kinnisvara eluruumide müügijuht Mart Saa. Kõige enam andis hinnatõus tunda odavamate korterite puhul. “Hetkel on ruutmeetrite hinnavahemikud Tallinnas kahanenud ebatavaliselt väikesteks,” ütleb Saa.

Tema sõnul on tänavu jätkunud elamispindade vahendus väga aktiivselt ning need, kes mullu ei jõudnud tehinguid sooritada või ei leidnud endile sobivat varianti, on taas otsingutel. “Samas ei ole aga suurenenud pakkumine, mis viitab, et hinnatõus ei ole veel lõppenud,” järeldab müügijuht.