Viie erakonna valimiskampaania kulude aruanded näitavad, et parteisid krediteerivad nii koostööpartneritest reklaamifirmad kui ka pangad.

Keskerakonnal on tasumata arveid 6,1 miljoni krooni ulatuses — sellest ligi 4,5 miljonit reklaamifirmale Idea AD ning 400 000 krooni JCDecaux Unicom Eestile. Väiksemaid võlausaldajaid on veel tosina jagu.

Keskerakonna juhatuse liikme Ain Seppiku sõnul tahab erakond võlad tasuda nii ruttu kui võimalik. “Riigieelarvest on meil saada suur toetus, ma ei näe võlgade tasumises probleemi,” märkis ta. Oma 16 miljoni kroonise deklareeritud valimiskulu katteks on erakond riigilt laekunud 6,4 miljonit krooni juba ära kasutanud.

Keskerakond kohukesi aruandesse ei lisa

Eelmisel reedel teatas Keskerakond, et pea võimalikuks täita Riigikogu korruptsioonikomisjoni nõuet näidata K-Kohukese reklaamiga seotud kulu erakonna valimiskulude aruandes.

Võrreldes Keskerakonnaga oli teistel parteidel tasumata arveid väiksemas järgus, kõige vähem on võlgu Rahvaliit.

Samas peab näiteks Res Publica lisaks 1,3 miljoni kroonisele võlale reklaami- ja meediafirmade ees tasuma Sampo Pangale 2,3 miljoni kroonise laenu, mis võeti valimiskulude katteks.

Valimiskampaania rahastamiseks võttis laenu ka Isamaaliit — Hansapangast 2,5 miljonit krooni. Tasumata arveid on erakonnal 180 000 krooni ulatuses.

Valimiskampaaniate aruannete tulupoolelt leiab traditsiooniliselt ärimeestest annetajaid, kes toetavad mitut erakonda.

Eraisikutest suurim toetaja Aadu Luukas

Selles arvestuses on parteide suurim toetaja praeguseks transiidiärist tagasitõmbuv Aadu Luukas, kes andis Reformierakonnale ja Keskerakonnale kummalegi pool miljonit krooni, lisaks sai Rahvaliit 200 000 krooni. Teine transiidimees — Endel Siff — annetas samuti pool miljonit krooni nii Reformi- kui ka Keskerakonnale.

Suurimat arvu erakondi toetas sügisestel valimistel ehitusettevõtja Andres Koger — Reformierakond sai temalt 200 000, Keskerakond ja Rahvaliit kumbki 100 000 ning Res Publica 50 000 krooni. ASi Veeseadmed omanik Janno Kell annetas 150 000 krooni nii Reformierakonnale, Rahvaliidule kui ka Res Publicale.

Kahte erakonda on toetanud seekord ka Heldur Meerits ja Toomas Luman, viimane annetas Reformierakonnale kokku 800 000 krooni.

Keskerakonnal kukkumas 10 mln tähtaeg

Viimastest valimistest ligi 6 miljoni kroonise võlakoormaga Keskerakond peab nelja kuu pärast lunastama 10 miljoni krooni väärtuses võlakirju, mille emissiooniga rahastas erakond valimiskampaaniat kolme aasta eest.

Keskerakond lasi 2003. aasta veebruaris-märtsis investeerimispangal LHV kolmes osas emiteerida võlakirju kokku 10 miljoni krooni eest. Võlakirjade nominaalväärtus oli 100 000 krooni ja lunastamistähtaeg kolme aasta pärast.

Emissioonil osalenute nimed jäid saladuseks — viimast ei pidanud Keskerakond seaduserikkumiseks, sest raha allikaks erakonna jaoks oli LHV.

Küsimusele erakonna maksevõime kohta vastates ütles Keskerakonna juhatuse liige Ain Seppik, et erakonnal on võlakirjade teema teada ning eelarvet planeerides on alati sellest ka juttu olnud. “Ma ei näe, et võlg oleks suur ja et me ei suudaks kohustustega toime tulla,” lausus ta üksikasju täpsustamata.