Läänemaal ja Viimsis tegutsev AS Fortum Elekter esitas möödunud nädalal energiaturu inspektsioonile hinnatõusu taotluse, mille rahuldamisel jääks elektri hind Fortumi võrgus Eesti Energia omast siiski madalamaks. ASi Fortum Elekter juhatuse liige Märt Jemmer ütles, et kui inspektsioon taotluse rahuldab, tõuseb 1. septembril keskmiselt elektri hind nii era- kui ka ärikliendile viis protsenti. Eesti Energia summaarne põhitariif tõuseb 1. märtsil 16,6 protsenti. Lõpptulemusena jäävad seni kõrgeks peetud Fortumi hinnad pisut madalamaks kui Eesti Energial.

Fortumiga samal ajal erakätesse läinud ASi Narva Elektrivõrk juhataja Ahti Puur ütles, et nende piirkonnas on elektri hind kogu aeg olnud üks madalamaid. Puuri sõnul on erastatud võrkude edu saladuseks tehtud investeeringud. “Kui meie alustasime oma võrkude korrastamisega juba 1999. aastal, siis Eesti Energial seisab see alles ees.” Jemmeri sõnul on Fortum teinud pidevat tööd efektiivsuse tõstmiseks. Lisaks on ettevõte lõpetanud kahjumlikud kõrvaltegevused ja vähendanud töötajate arvu.

Energeetikaeksperdi, endise majandusministeeriumi asekantsleri Arvi Hamburgi sõnul näitas Fortumi tehtud investeeringute tasuvust kujukalt jaanuaritorm. Nimelt suutis Fortum Elekter kõik voolukatkestatud likvideerida 48 tunni jooksul, samas kulus Eesti Energial mõnel pool elektriühenduse taastamiseks üle nädala.

Eesti Energia pressiesindaja sõnul on Fortumi uued hinnad väikestele tarbijatele tõesti kolm senti odavamad, kuid suurte koduklientide ja ettevõtete jaoks 6–7 protsenti kõrgemad. “Eriti suur hinnatõus on neil elektriga kütjatel. Arvestades seda, et suurem osa elektrist müüakse püsitasuga pakettidega, on tõenäoliselt Eesti Energia keskmine hind siiski odavam.”