"Me elame Euroopa Liidus, meil on vaba turumajandus ja kokkuvõttes peab hinnad paika panema ikkagi pakkumise ja nõudluse vahekord," vastas Märt Ots küsimusele, kas konkurentsiamet saaks kuidagi ohjeldada ka üldist hinnatõusu, vahendab ERR.

Ots lisas, et riik ja konkurentsiamet saavad anda eeldused nn heaks turumajanduseks, mis tähendab, et kõigil ettevõtetel oleksid võrdsed tingimused, et oleks võrdne ärikultuur ega oleks hinna- ehk kartellikokkuleppeid.

Konkurentsiameti peadirektori sõnul on konkurentsiamet viimase kolme aasta jooksul algatanud umbes 15 menetlust võimalike kartellikokkulepete osas. Praegu on käimasoleva kümnekonna uurimise hulgas on nn piimakartell ja leivakartell.

"Kui meil ikkagi kallinevad igapäevased toiduained, nagu leib ja piim, tunnevad inimesed ennast ilmselt mingil määral solvatuina, kui sellistes sektorites hinnakokkuleppeid tehakse," ütles Ots. Ta selgitas, et kartellikuritegude uurimist, mis on tavaline kriminaalmenetlus, juhib riigiprokuratuur, ning nentis, et sellised raskesti avastatavad, nagu kõik majanduskuriteod.