Reedel annab eksametnik Siim Older keskkonnainspektsioonile aru, miks tema ettevõte müüs talunikele nende teadmata geneetiliselt muundatud maisi, mille tagajärjel võidakse nüüd asuda Eestis hävitama maisipõlde. Keskkonnainspektsioon tellis maisi analüüsi pärast Äripäevas kuu aega tagasi ilmunud artiklit, kus selline kahtlus esitati. Sel nädalal valminud analüüs tuvastas, et Older Grupi poolt Eestisse toodud maisiseemned on geneetiliselt muundatud.

Maisi, mida eelmise põllumajandusministri Jaanus Marrandi nõunikule Siim Olderile ja tema isale Hindrek Olderile kuuluv ettevõte Older Grupp müüb, kasvatavad Eesti piimatootjad lehmadele söödaks. Sealhulgas söövad Eestis kasvatatud geneetiliselt muundatud maisi Soome Valiole kuuluva Laeva Meierei ja valdava osa toodangust eksportiva Epiima tootjate lehmad ning maisi soovitavale Hindrek Olderile maksab palka Epiim.

Eelmisel aastal tehtud uuringu kohaselt ei ostaks iga neljas Eesti tarbija geneetiliselt muundatud tooret sisaldavat toiduainet. Tõestatud terviseriskiks geneetiliselt muundatud toidu puhul on toiduallergia, mistõttu ei soovitata neid tooteid eriti lastele.

“Ma ei välista midagi,” kommenteeris põllumajandusminister Tiit Tammsaar võimalust, et talumeeste maisikülvid hävitatakse. Sellise ranguse põhjuseks on rahvusvahelised kokkulepped, millega Eesti on ühinenud, ja hirm, et geneetiliselt muundatud söögi mõju ei suudeta kontrollida.

“Asi on veel väga toores, kuid Eesti talumees oli kahtlemata heauskne,” ütles Tammsaar. Ta kinnitas, et halvima puhul on riik valmis põllumehi toetama ning pöörab kahjunõude Older Grupi ning pettust võimaldanud ametnike, sealhulgas endise ministri Jaanus Marrandi ja taimetoodanguinspektsiooni, vastu.

Koos Haage suurtaluga ka tänavu ligi 300 hektarit Olderite maisi külvata plaaninud Tartu Agro juht Aavo Mölder loobus neljapäeval kommentaarist, kuuldes, et keskkonnainspektsioon tuvastas geneetilise muundatuse.

Põllumehed, kellest enamik pea kohal rippuvast kirvest veel midagi ei tea, külvavad täna maisi. 15 tonnist seemnest on kolmandik ostetud Older Grupilt. Paradoksaalsel kombel tohibki ainsana seni ametlikult külvata nn Olderi seemet.

Keskkonnainspektsiooni keskkonnaosakonna juhataja Aare Sirendi ütles, et ei oska ennustada, millal Older Grupi suhtes otsus langetatakse. Ta selgitas, et seadus võimaldab ettevõtet, kes viis keskkonda geneetiliselt muundatud organisme või müüs neid sisaldavaid tooteid turustusnõudeid rikkudes, karistada kuni 30 000kroonise trahviga.

Euroopa Liidu direktiivid sätestavad, et tõsise riski korral inimeste tervisele või keskkonnale peab liikmesriik kehtestama häireolukorra ja informeerima avalikkust. Liikmesriik kohustub rikkujale määrama karistuse, mis oleks efektiivne, parajalt suur ja hoiaks teda edaspidi pahategudest eemal. Samas hävitatakse paljude riikide praktika kohaselt kõik avastatud ebaseaduslikud põllud. Hävitamiskulud nõuab riik sisse kahju põhjustajalt.

Siim Older ütles neljapäeval, et maisiseemne puhtust kinnitavad analüüsid on neil olemas ning keskkonnainspektsioonile esitatud. “Oleme tõendid esitanud ja see sort ei ole geneetiliselt muundatud,” kinnitas Older.

Epiima juht Jaanus Murakas kinnitas, et peab Epiima söödakonsulenti Hindrek Olderit endiselt professionaaliks ega kavatse tema töölepingut üle vaadata.

“Küsimus on selles, et miks seda maisi siis maale on lastud,” ütles Murakas. Ta ei osanud põllumehele midagi soovitada, kelle külvatud mais nüüd kanepipõlluga sarnaselt võidakse üles künda. “Loomulikult on põllumehel kibestumiseks põhjust, sest tema on alati see viimane lüli,” lausus ta.

Valio Eestilt, kellele kuulub Tartu Agrolt piima ostev Laeva Meierei, ei õnnestunud neljapäeval kommentaari saada.

Pankrotipesa reetis

Older Grupi geeniäri reetis asjaolu, et ta esindas endise põllumajandusministri Jaanus Marrandi allkirjaga kinnitatud Eesti sordilehes pankrotistunud USA biotehnoloogia liidrit söödakultuuride ja muruseemne sektoris AgriBioTechi (ABT).

Enne likvideerimist oli NASDAQil noteeritud ABT neelanud 34 geenifirmat, sealhulgas ka Peterson Seedi, mida veel tänavu veebruaris esindas samuti Older Grupp.

Siim Older ütles aprillis, et teda ei huvita, mida ta täpselt müüb ega mäletanud, kes on nende Ameerika partner. Mõne päeva pärast teatas ta, et sordileht läks muutmisele ja sisaldab juba õigeid andmeid, kuid keeldus esitamast seda kinnitavaid tõendeid.

Hoolimata Olderite vigasele paberimajandusele väljastas taimetoodanguinspektsioon neile tänavu impordiloa 5,5 tonni maisisordi SS 81 sisseveoks, mis kuulub USA riikliku seemnelabori andmetel pankrotistunud ABT-le ning mida Ameerikas ja Euroopa Liidus ei müüda. Seda maisi toob ettevõte Eestisse alates 1997. aastast.