Näiteks keelab seadus sellisel ettevõttel toetada erakondi. Ent rahvaliitlasele, Riigikogu liikmele Tiit Tammsaarele kuuluv Kaiu LT, mis sai riigilt tänavu põllumajandustoetustena üle 300 000 krooni, annetas Eestimaa Rahvaliidule 60 000 krooni.

Seaduserikkumisele ei tohi läbi sõrmede vaadata. Rahvaliit peab 60 000 krooni maksma tagasi riigikassasse ning Kaiu LT tuleb jätta riigilt toetust saavate ettevõtete nimekirjast välja — ta rikkus seadust, ühtlasi näitas, et riigi toetus pole talle vajalik.

Paljud probleemid algavad sellest, et Riigikogu liikmed koostavad ja kehtestavad seadusi, mida nad ise ei pea täitma või lihtsalt ei täida, karistust kartmata, vilistades sellele, mida inimesed nende tegudest arvavad. Parteide rahastamine on siin vaid üks episood. Riigikontroll, maksuamet ja kaitsepolitsei hoiatavad parimal juhul seaduse vastu läinut suusõnal.

Näiteks Keskturu erastamine — Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tegi tüki ära, hoolimata avalikkuse ägedast vastuseisust. Ja mitte midagi ei juhtunud. Rahvaliit tassis sularaha erakonna peakorterisse. Kedagi pole karistatud — ikkagi presidendi erakond. Reformierakondlane Kristiina Ojuland sai patust priiks, makstes tagasi tema eest tasutud hotelliarved.

Riigikogu liikme esindustasu rändab parteikassasse, selle eest ostetakse lilli ja kohvi — Riigikogu liikmel pole kohustust raha kulutamise eest aru anda. Ettevõtja peab iga esinduskulu maksuametile dokumentaalselt tõestama.

Kohustusliku kogumispensioni seadus on tehtud teistele — Riigikogu liikmed seadsid enda jaoks sisse eripensioni. Reklaamiseadus ei luba mustata konkurenti, poliitikute jaoks on vastaste halvustamine valimiste eel täiesti tavaline. Juhan Parts kasutab Res Publica esimehena poliitiliste vastaste vastu infot, mille ta sai riigikontrolörina. Ettevõtja võib saada venekeelse reklaami eest trahvi. Poliitikuga ei juhtu midagi.

Riigikogu liikmed on aastaid kantinud maksuvaba korterikompensatsiooni tuttavatele, ministeeriumide juhtfiguurid, nt endine välisminister Toomas Hendrik Ilves ja endine kantsler Indrek Tarand lasksid maksumaksjail kinni maksta oma eluasemekulud. Ettevõtja peab sellistelt kuludelt maksma erisoodustust. Poliitik raputab heal juhul tuhka pähe.

“Seis on normaalne, tavaline,” kirjeldas peaminister Siim Kallas praegust olukorda laupäevases SL Õhtulehes. Ebanormaalset saab normaalseks pidada vaid poliitik. Poliitiku äriplaan on peta ja riku seadust ning võta, kust võtta annab. Et pääseda või jääda valitud seltskonda — Riigikogusse, kohalikesse volikogudesse. Kui viia riigikontroll Riigikogu alluvusse, nagu pani Kallas ette, sulguks ring lõplikult — siis on ka kontrollimehhanism Riigikogu käes.

Meie, valijate asi on mitte aidata poliitikuil nende järjekordset äriplaani ellu viia. Me saame seda teha valimistel, lüües oma häältega korrumpeerunud seltskonna ees volikogude uksed kinni.