“Lapsed on hea kontingent, kes iga päev tuleb tööle. Turuvarblaste kontingent pole nii kindel,” põhjendab laste töölevõtmiste Helme Maasikakasvatuse omanik Andrus Horn, kelle põllul lõpetasid eelmisel nädalal korjamise 80 Tallinna Õpilasmaleva noort, et teha ruumi järgmisele viiekümnele.

“Kindlasti oli laste kaasamine mõistlik otsus. Meie piirkonnas on massi raske kokku saada — oleksin pidanud neid ise bussidega Valgast vedama. Nüüd elasid lapsed põllust 5 kilomeetri kaugusel kooli ühiselamus ja minul nendega probleeme polnud, sest suhtlesin nendega vähe,” on Horn rahul. Ta kavatseb lapsed oma põllule maasikaid korjama võtta ka järgmisel aastal. Seda muidugi juhul, kui malev teeb Hornile jälle pakkumise ning hoolitseb laste toidu, majutuse ja vaba aja eest. “Mulle põhimõtteliselt sobib sihuke laagrivariant. Siis on olemas kindel kontingent ja saab põllu peal liigutada ka vihmaga.”

Räpina maasikakasvataja Ille Kasvand plaanis aasta alguses maasikakorjajateks palgata isegi kuni sada malevlast, kuid et tänavune külm talv võttis viiehektarilisest põllust poole, sõlmiti töölepingud vaid 60 õpilasmaleva lapsega. “Oli kahju, et ei saanud võtta nii palju õpilasi, kui planeerisime,” on Kasvand pisut kurb, kuid kiidab samas, et lapsed said tööga põllul hästi hakkama. “Nad on täiesti normis ja tublid lapsed. Kindlasti tasus selline tööjõud end ära — kui õpilasi on põllu peal palju, siis saab mari kiiresti üles ja ei jää põllule mädanema.”

Tallinna Õpilasmalevas leiab sel suvel rakendust 900 noort, kes peale maasikate korjamise tegelevad veel maasikate müümisega, aitavad teha heakorratöid, müüvad ajalehti ja loteriipileteid. Õpilased töötavad seaduses lubatud määra: 4–7 tundi päevas.