Tallinna ettevõtlusametile laekus stardiabi saamiseks 82 taotlust, millest rahastati 12, lükati edasi 22 ning eitava vastuse sai 48. “Minu jaoks oli 82 taotlust üllatavalt palju,” tõdes ameti juhataja Kairi Teniste. “Sest ega see projekti kirjutamine väga lihtne ole, tuleb palju pabereid täita,” lisas ta, viidates samuti sellele, et taotlejad ei saanud ka bluffida, sest ettevõtluskonsultant käis võimalikud toetust saavad firmad läbi.

Teniste ütles abitaotlusi üldistavalt kommenteerides, et tegemist on tüüpiliste alustavate miniettevõtetega, kus esialgu tegevad 1–5 inimest. Paljuski on taotlejad enne olnud palgatööl. “Valdkonniti vaadates oli palju projekte õmblusteenuse pakkumiseks. Taotlejateks just varasema õmblustöökogemusega naised, kel kodus olemas korralik pind. Stardiabiga tahetakse osaliselt finantseerida põhivara soetamist,” selgitas ta.

Samuti oli Teniste sõnul palju taotlejaid, kes tahavad kodus või väikesel kontoripinnal hakata osutama raamatupidamisteenust ning selleks on vaja osta arvutiprogrammid ning kontoritehnika. “Olid veel mõned hambaravikabinetid, aga need rahastamist ei leidnud, siis veel väikest tootmist,” loetles ta.

Teniste ütles, et rahuldatud taotluste puhul oli tegemist väga korralike projektidega. Lisaks veel 22 edasi suunatud taotlust — neid projekte on vaja veel mingil põhjusel täiendada. “Nendest 10–15 esitavad augustis korralikud projektid,” prognoosis Teniste.

Ettevõtluskonsultant Krista Kink nimetas huvitavamete projektide näidetena jalatsitele libedusvastaste jääraudade ning kokkupandavate relax-tugitoolide valmistamise plaane, kus ettevõtjatel oli juba olemas või vastavalt siis registreerimisel kasuliku mudeli patent. “Inimesed on oma toote kallal vaeva näinud,” tõdes Kink, lisades, et mõlema originaalse leiutise autorid täiendavad veel oma plaane ja esitavad taotluse ilmselt teiseks stardiabivooruks, mille tähtaeg on 16. augustil.

Ametnike hinnangul on oodata ka kolmandat vooru — kokku jätkub linnal 2 miljonist kroonist stardiabist orienteeruvalt 45 taotluse rahuldamiseks.

“Väga suure plussi andis ettevõtjale see, kui ta suutis peast rääkida oma äriplaani sisu,” kommenteeris ettevõtjatega kohapeal tutvumas käinud Kink valikuprotsessi. “Samas oli ka selline ettevõtja, kes ei leidnud teed oma firmani üles,” lisas ta. Konsultant märkis samuti, et osa taotluste puhul oli lisaks stardiabile finantseerimisel plaanitud kasutada ka märksa suuremat pangalaenu: “Stardiabi on lisavitamiin.”

Veel hiljuti Tallinna kaubanduskeskuste ja hüpermarketite ees maasikaid müünud Marjaparadiisi OÜ omanik Siim Kabrits kasutas stardiabi marjade jahutuskonteinerite ning konteineritele vajaliku jahutusgeeli muretsemiseks. Lisaks mainis ta lähemalt täpsustamata mõnele kavandatavale pikemaajalisele lisategevusele, sest hooajaline maasikamüük on praeguseks läbi saanud.

“Stardiabi tingimused olid küllaltki spetsiifilised, just see aastane tähtaeg,” viitas Kabrits klauslile, et ettevõtte esmaregistreerimisest ei tohi möödas olla üle aasta. “Meil oli see napilt täis saamas. Et jõuda enne tähtaega, tuli projekti kiiresti valmis teha.”

Kabrits ütles, et äriplaan oli ettevõttel enne olemas, aga nappis raha. “Idee on pärit Skandinaaviast, seal on selline maasikamüük kümneid aastaid toimunud,” lisas ta.

Samas on pettunult eelmisel nädal juba kahe lehe toimetuse poole pöördunud oma stardiabi taotluse mitterahuldamist arvustav Exclusive-Date OÜ tegevjuht Eduard Maandi. Tema sõnul ei saanud ta konkreetset vastust, miks internetipõhist tutvumisteenust pakkuma hakkavale firmale ära öeldi. “Meie äriidee vastab enamikule esitatud prioriteetidest,” lausus ettevõtja.

Maandi leidis, et praegune taotluse menetlus võimaldab ametnikel seatud tingimustest mööda hiilida ning samuti tekitab komisjoni töös kahtlusi see, et ei pea põhjendama oma otsuseid.

Kairi Teniste ütles, et linnal ei ole võimalik toetada kõiki alustavaid ettevõtteid 50 000 krooniga ning paraku tuleb teha valikud. Ta kinnitas samas, et komisjonil pole valdkonnapõhiseid eelistusi. Ettevõtlusameti juht lausus, et paika ei pea Maandi väited, nagu toetaks linn saamatuid, kes ei saa ise pangast laenu. “Esiteks on valikuvõimalus suur, teiseks said need, kes on väga tublid.”