Euroopa Liidu tellimusel peaksid Eesti ja Soome arstid siin kontrollima vähemalt 300 inimest, kes on kuni 1997. aastani vähemalt kümne aasta jooksul asbestiga kokku puutunud.

Arste huvitavad Balti Laevaremonditehase, Narva Elektrijaamade, Energoremondi, ASi Isterm, Iru Soojuselektrijaama, isolatsioonifirmade ja katlamajade töötajad. Vaid Irust saadi paarikümne endise töötaja nimekiri, kuid see tuli siseallika kaudu.

Teised ettevõtted puiklevad, et neil ei ole selliseid inimesi ja vanad töötajate nimekirjad on antud riigiarhiivi: otsige palun, kui tahate. Balti Laevaremonditehasest vastati, et neil on vaid üks inimene asbestiga kokku puutunud.

Ametlike andmete järgi on asbesti põhjustatud kutsehaigus Eestis sama haruldane nagu kord aastas pulbitsev Tuhala nõiakaev, üks juhtum aastas. Mujal maailmas on asbest üks enim vähki põhjustavaid kutsehaigusi. Asbesti lenduv kiud tekitab ravimatuid haigusi ja toob surma alles paarikümne aasta pärast. Eestis töötati asbestiga veel 90ndate teises pooles. Alles 2000. aastal keelas EL selle oma mõjuala riikides.