Mida töödeldakse

Mahepõllunduses töödeldakse kõiki peamisi tootegruppe: piima, liha, teravilja, marju, puu- ja köögivilju ning maitse- ja ravimtaimi.

Milliseid mahetooteid võib müügil leida

Toodete valik on siiski veel väike: kohupiim ja kohupiimakreemid, jogurt, juust, värske liha ja lihavalmistised, leib, sai, sepik, jahud, helbed, müslid, makaronitooted, maiustused, mahlad, moosid, kuivatatud tooted, tee- ja maitsetaimesegud, viljakohv, kooritud köögiviljad. Kõige laiemas valikus toodetakse mahlu ja moose, teraviljatooteid ning tee- ja maitsetaimesegusid.

Mahetöötlemise murekohad

Töötlejate vähesus ja nende tootmismahtude väiksus on mahetoidu kättesaadavuse peamisi takistusi. Enamasti peavad suured tööstused mahetoorme koguseid ja maheturgu veel liiga väikeseks, logistikat kalliks ning kahe tootmissuuna (mahe ja tava) ühendamist keerukaks.

Paljudel mahetootjatel on küll huvi oma saadusi väikeses mahus töödelda, kuid tihti selgub, et selleks vajalikud investeeringud ja muud kulutused on võrreldes loodetava käibega ebaproportsionaalselt suured. Väiketöötlemise käivitamist takistab ka oskusteabe ja toetuste nappus.

Allikas: maheklubi.ee