480 miljonit krooni on igati aukartust äratav summa, sest börsil mittenoteeritud ettevõttena tegi Famar-Desi silmad ette pea kõikidele Eesti börsifirmadele. Kõrvutades teda möödunud aasta eest dividende maksnud börsifirmadega, maandus Famar-Desi teisele kohale Eesti Telekomi järel.

Kopsakad summad ootavad ka firma osanikke, kellest eriti on põhjust rõõmu tunda Famar-Desi ühe omanikfirma Famar-Kauba neljal vene ettevõtjal. Neist kolme võib oodata kuni 72 miljoni dividenditulu.

“72 miljonit ei ole väga utoopiline summa, sinna suurusjärku see jääb,” rõõmustas Famar-Kauba kaudu Famar-Desi üks eakamaid omanikke, 61aastane Valeri Gridnev, kelle sõnul oldi lihtsalt õigel ajal õiges kohas. Mehe tulevik näib helge, sest juba rõõmustas Gridnev järgmisel aastal firma müügist tulevate boonuste üle. “Järgmine aasta tuleb jälle,” sõnas Gridnev ja pidas uskumatuks, et tema elutöö seljataga on.

Ettevõtte teine omanik Dmitri Drajev, kellel samuti 72 miljonit soolas on, kavatses oma raha edasi investeerida. “Raha ei tohi lebada ja peab tooma kasumit,” sõnas Drajev. Kuhu täpsemalt ta investeerida kavatseb, seda miljonär veel ei avalikustanud. Pille kotti panna ja dividende nautima hakata Drajev ei kavatse. Nimelt asus mees müüdud ettevõtte, uue nimega Optimera Estonia, tegevdirektoriks.

Famar-Desi teise omanikfirma ASi Desintegraator omanikud võimalike dividendide üle spekuleerida ei soovinud.

ASi EKE Invest kaudu Desintegraatoris ligi 11protsendilist osalust omava Jaan Kabini sõnul pole üldse kindel, palju dividende reaalselt eraisikute taskusse jõuab. “See ahel on nii pikk, et võib saada ja võib ka mitte saada,” viitas Kabin olukorrale, kus enne teda käivad dividendid läbi Famar-Desist, Desintegraatorist ja lõppeks ka EKE Investist, kus kõigis otsustatakse, kui suur osa summast investeeritakse edasi ja kui suur osa makstakse välja dividendidena.

Dividendide maksmisse suhtub Kabin siiski ettevaatlikult. “Kedagi üle kuldama me ei hakka. EKE Investil on suuri projekte, millel on pangalaenud. Pank on rihmad pingule tõmmanud, firma osalus peab suurenema. Peame olema ettevaatlikud,” ütles Kabin.

Samuti ei soovinud dividendide teemal spekuleerida Koit Uus, keda seotuna EKE Investi kaudu võiks oodata ligi 30 miljoni kroonine dividenditulu.

Millised saavad olema Desintegraatori dividendid, jääb selgusetuks. Küll läheb ettevõtte omanikfirmade vahel jagamisele 240 miljonit krooni, millest 137 miljonit kuulub EKE Investile ja 103 miljonit ASile Hindes. Ülejäänud 240 miljonit saab Famar-Kauba.

Kommentaar
Rain Tamm
Gild Bankersi juhtivpartner

Antud juhul on tegu ühekordse tehinguga, mis on üsna loomulik samm pärast omandisuhete muutumist ettevõttes. Börsiettevõtetega võrdlemine pole siiski kohane, kuna vastupidi on nende puhul dividendide maksmine reeglipärane ja vastavuses nii investorite ootuste kui ka börsifirma heade tavadega.

TAUST

* 1. aprillil sõlmitud müügitehingu järel on Famar-Desi omanik Euroopa suurim ehitusmaterjalide müüja Saint-Cobain. Famar-Desi uus ärinimi on Optimera Estonia, kuid kaubamärk Ehituse ABC jääb endiselt kasutusele.
* Famar-Desi Läti ettevõtted koonduvad Optimera Latvia nime taha, mis jätkab samuti senise kaubamärgi Būvniecības ABC kasutamist.
* Optimera Estonia tegevdirektoriks sai Dmitri Drajev ja finantsdirektoriks Anton Kutser. Optimera Latviat hakkab juhtima Marko Soots.

HUVITAVAT

Famar-Desi edestas oma 2007. aasta eest välja kirjutatud dividendidega pea kõiki Eesti börsiettevõtteid, välja arvatud Eesti Telekomi.

* Tänavu ettevõtete makstud dividendid (mln kr) Eesti Telekom 1448,5
* Famar-Desi 480
* Tallinna Vesi 249
* Eesti Ehitus 92,3
* Tallinna Kaubamaja 81,5

TAUST

* Famar-Desi teenis mullu 100 miljonit krooni kasumit Famar-Desi alustas tegevust 1994. aastal, kui Tallinnas Paekaare tänaval ehitusmaterjale müünud AS Famar leidis ühise keele ASiga Desintegraator. Famarilt tulid kogemused ja kaubahankekanalid, Desintegraator pakkus sobivaid hooneid ja maad. Osalus jagati ära võrdselt, mõlemale 50%.
* Famar-Kauba omanikeks oli neli vene rahvusest ärimeest — Mihhail Ležnin, Dmitri Drajev ja Valeri Gridnev (igale kuulus 30 protsenti aktsiatest) ning Igor Prokopets 10 protsendiga.
* Desintegraatori aktsiate kontrollpakk kuulus 51,6 protsendiga EKE ehituskontserni lagunemisel tekkinud ASile EKE Invest, mille suurimad omanikud on näiteks Koit Uus ja Jaan Kabin.
* Teine suurem Desintegraatori aktsionär on AS Hindes, mille omanikeks on kuus eraisikut.
* 2007. oli Famar-Desi käive 1,9 miljardit krooni ja kasum 100,3 miljonit krooni.