Eelmisel kuul langesid kõigi vaatluse all olevate kaubagruppide maailmaturu hinnad, väljaarvatud piimatooted, vahendas Eesti konjunktuuriinstituut. Kõige suurema languse tegi läbi suhkru hind, millele järgnesid õli ja teravilja hinnad. Aastaga on toiduhinnaindeks langenud pea kolm protsenti, kirjutas BNS.

Teravilja hinnaindeks oli novembris keskmiselt 256 punkti, mis oli neli punkti ehk 1,5 protsenti madalam kui oktoobris, kuid siiski 27 punkti ehk 12 protsenti kõrgem kui 2011. aasta novembris. Kuigi novembris maisi noteeringud mõnevõrra tõusid, langesid riisi ja nisu hinnad enam ning viisid teravilja hinnaindeksi langusesse.

Rohke ekspordiks sobiliku riisi pakkumine muutis kaubanduse selles vallas loiuks. Nisu hind langes eriti just kuu esimeses pooles, mil kadus hirm ekspordi piirangutele Ukrainast. Maisi turgu turgutasid aga murelikud pakkumise prognoosid ning probleemne ilmastik Lõuna Ameerikas.

Õli hinnaindeks oli novembris keskmiselt 200 punkti, mis jäi kuus punkti ehk 2,9 protsenti madalamaks kui oktoobris. Indeks on kolmel viimasel kuul langenud. Peamiseks põhjuseks on endiselt palmiõli ületootmine, mis kombineeritult vähese impordinõudlusega maailmas, on viinud varude kasvule. Õli hinnaindeksi langusele on kaasa aidanud ka prognoositust parem soja saak USA-s ning maailmaturul liikuvad suured kogused päevalille- ja viinamarjaseemne õli.

Liha hinnaindeks oli novembris keskmiselt 175 punkti, mis jäi üks punkt ehk 0,7 protsenti madalamaks oktoobrikuisest indeksist. Novembris püsisid lihaliikide hinnad valdavalt eelmise kuuga sarnasel tasemel. Erandiks oli vaid sealiha, mille hind langes neli punkti ehk 2,2 protsenti. Vaatamata sellele, et sööda hinnad on viimasel ajal järsult tõusnud, jäid liha hinnad 2011. aasta novembriga võrreldes sel aastal 3,5 protsenti madalamaks. See ilmestab ka sektori kasumimarginaalide survestatuse ulatust.

Piimatoodete hinnaindeks oli novembris keskmiselt 195 punkti, mis oli üks punkt ehk 0,5 protsenti kõrgem kui oktoobris. Madalseisule suvekuudel, mil indeks oli vaid 173 punkti, järgnes tõus. Alates augustist ongi hinnad heitlike pakkumiste ja tugeva nõudluse toel maailmaturul tõusnud. Nüüdseks on toodangu kasv lõuna poolkera ekspordimaades kindlustanud piisava pakkumise turul ning hinnad on muutunud stabiilsemaks.

Suhkru hinnaindeks oli novembris keskmiselt 274 punkti, mis oli 14 punkti ehk 4,8 protsenti madalam kui oktoobris ning 65 punkti ehk 19,2 protsenti madalam kui mullu novembris. Suhkru noteeringute langus peegeldab väljavaateid suurele ekspordivõimele 2013/2013 turundusaastal. Eelkõige peetakse silmas Brasiiliat, kui suurimat suhkru eksportijat maailmas. Madalamad noteeringud on ajendanud laovarusid uuesti täiendama, mis ühtlasi on piiranud ka suhkru hinna langust maailmaturul.