Varahaldusosakonna viis võtmetöötajat — juht Kristel Kivinurm-Priisalm, investeeringute juhid Toomas Reisenbuk ja Aadu Oja, fondijuht Valdur Jaht ja finantsjuht Kadri Haldre — esitasid kolmapäeval Trigoni aktsionäridele pakkumise müüa neile 540 miljoni krooni eest Trigon Capitali aktsiafondide juhtimise äri. Aktsionärid eesotsas Heleniusega lükkasid pakkumise tagasi.

Lahkumist võis aimata

“Lahkumine oli sõbralik ning seda oli ette näha,” ütles Helenius ning lisas, et tema nägemus varahaldusfondide arenemisest oli agressiivsem kui lahkunud juhtidel. “Paari aasta jooksul nägemuste erinevus suurenes ja jõudis nüüd piirini, kus oli mõlemale kasulikum oma teed minna. Fondid küll kasvasid, kuid mitte sellest, et juurde oleks tulnud uut raha, vaid kuna hinnad tõusid,” rääkis Helenius, kelle sõnul on soov tulevikus jõuda järele suurtele tegijatele, nagu East Capital, mille üldine varade maht on ligi 50 miljardit krooni.

Trigon Capitali varahalduse maht on viie aastaga kasvanud 100 miljonilt kroonilt 4,4 miljardile kroonile. Esimesed kolm aastat kasvas fond 30 korda peaasjalikult uue raha sissevoolu tõttu. Viimased kaks aastat tuli 50% kasvust aga peamiselt tänu börsibuumile.

Kristel Kivinurm-Priisalmi sõnul on Trigon üles ehitanud Baltimaade ühe edukama ja kasumlikuma varahaldusettevõtte, mis haldab nelja Kesk- ja Ida-Euroopa turgudele suunatud avatud aktsiafondi. Kivinurm-Priisalmi hinnangul põhineb varahaldusäri usaldusel ning pikaajalistel kliendisuhetel, mis on kõige paremini tagatud, kui juhid on ise äri omanikud.

Meeskond valib uut tööd “Kogu meeskonnale on tehtud pakkumisi Skandinaavia ja Lääne-Euroopa investeerimispankadelt, täpsemad detailid oma edasiste tegevusplaanide kohta teatame lähinädalail,” ütles Kivinurm-Priisalm.

Endine Trigoni investeeringute juht Aadu Oja mainis, et nagu ka numbrid näitavad, on üles ehitatud edukas äri. Ta lisas, et nende nägemused on mõnevõrra erinevad vaid investeerimisstiili osas. “Lahkudes anname me võimaluse teistele tegijatele ennast näidata,” sõnas Oja.

Uueks Trigon Capitali juhatuse esimeheks sai Ülo Adamson, kes enne juhtis firma alternatiivse investeerisstrateegia fondide valdkonda. Adamsoni sõnul tegid omanikud fondijuhtidele ka uute toodete turuletoomise ettepanekuid, et saada fondidesse lisaraha, kuid lahkunud fondijuhid ei pidanud neid heaks variandiks.

Joakim Helenius, Trigon Capitali suuromanik Trigoni hallatavatesse ERGO pensionifondidesse investeerijatel pole põhjust muretseda.

ERGO Pensionifondide juhi Siim Valneri sõnul moodustavad ERGO Tuleviku pensionifondi koguportfellist investeeringud Trigoni aktsiafondidesse alla 10 protsendi.

Süsteem töötab edasi

“Investeeringuid nii fondides kui ka eraldi portfellides on kogu aeg juhitud kollektiivselt investeerimiskomitee süsteemi kaudu. Muudatused puudutavad vaid ühe osa liikmete lahkumist, süsteem aga töötab edasi,” lisas Valner.

“Onu Remuse juttudest” ja mujaltki kõigile tuttav näitleja Tõnu Aav ostis Trigoni Kesk- ja Ida-Euroopa Fondi osakuid juba viie aasta eest ning eilne teade sundis teda osakuid müüma.

Aav kinnitas, et jälgib fondi liikumisi passiivselt ning usaldab professionaale. “Olen rahul Trigoni fondide kasvuga ning oli õige valik Kesk- ja Ida-Euroopa fonde osta,” lisas Aav.

Trigoni uus meeskond juba määratud

Trigon Capitali vastne juhatuse esimees Ülo Adamson andis teada ka juba lahkujate asendajatest.

Väärtusinvesteeringute fondide juhiks vangerdati Mehis Raud, kes senini haldas Trigoni Top-10 fonde.

Alternatiivse investeerimisstrateegia fondide fondijuhiks määrati Sami Sormunen. Spetsialiseeritud portfelliteenuste juhiks sai Ege Metsandi. “Uue meeskonna kompetentsus ja kogemustepagas loob tugeva platvormi Trigoni varahaldusteenuste edasiseks arenguks ning võimaldab ettevõttel suurendada turuosa kohalikus ning rahvusvahelises konkurentsis,” kinnitas Adamson ning lisas, et uuel meeskonnal on võtmeroll ka Trigon Capitali Venemaa fondihalduse ning privaatpanganduse äriüksuse käivitamisel.