Golfiklubi Estonian Golf & Country Club (AS EGCC) ühe omaniku Egon Matsi sõnul on majad mõeldud nii aasta läbi elamiseks kui ka puhkuseajaks, osa neist müüakse ettevõtetele esindusmajadeks.

Aastas plaanitakse ehitada 10-15 maja, kuid selle aasta lõpuks peaks valmima juba kolmkümmend maja. Üks piirkond tuleb merele lähemale, teine künka otsas asuva klubihoone ümbrusesse, rääkis Mats. Golfiväljaku pindala on 125 hektarit, millest suurem osa on 27 mänguraja all.

Ostjatena näeb Mats golfihuvilisi, nii eestlasi kui ka välismaalasi. Ka endale on ta valinud ühe krundi mere lähedale.

Teine golfifirma omanik, Eesti Ehituse nõukogu liige Mait Schmidt kolib esimese elanikuna tuleval nädalal juba sisse. Tema maja juures askeldasid lumised ehitusmehed ja ta ise ajas asju klubihoones. “Tegelikult ei ole me sellest projektist varem rääkinud ja praegugi on minu meelest vara,” sõnas ta. Schmidti sõnul pole majaomanike leidmisega muret. Ostjad tulevad golfimängijate hulgast. Golfiväljakule kavatsevad kolida näiteks praegu Rumeenias kinnisvaraäri ajav Peep Aaviksoo ja endine esikinnisvaramaakler Siim Mesila.

Kui ostja pole veel klubi liige, saab ta majaga hobi kaasa. Esimeste müüki pandud majadega käib kaasas kohustus osta golfifirma aktsiaid paarisaja tuhande krooni eest.

AS EGCC ise maju ei ehita, vaid müüb maad ja õigusi arendajatele-ehitajatele, eelistades golfiklubi inimesi. Viit maja ehitab Matek, mille omanik on Egon Mats, ligi kümmet OÜ Torm Projekt, mis kuulub golfiklubi liikmetele Andres Samarüütlile ja Meelis Raele. Viimased on muu hulgas Rae vallas saja krundiga Andrekse elurajooni arendajad.

Nende maju müüb 1Partner, mille juhtkonna hulgast on üks inimene Egon Matsi sõnul samuti golfiklubi liige.

Kinnisvarakonsultant Kairi Tamme sõnul on kolm maja broneeritud, kuid müük läheb lahti kevadel, sest praegu on ostjad suusa- ja muudel puhkustel.

Andres Samarüütel ja Meelis Rae kavatsevad ka ise Jõelähtmele kolida.

Unikaalsus võib rajoonile edu tuua

Teised kinnisvaraarendajad on keskmisest kõrgema hinnaga maju juba märganud ja kinnitavad, et unikaalsus võib projektile edu tuua.

Uus Maa tegevdirektori asetäitja Andrus Soonsein sõnas, et Tallinnast väljaspool pole selline maja hind just igapäevane. “See on unikaalne projekt — uus turg ja nišš,” jätkas ta. Ehkki hinnalt krõbe, võib müük tänu ainulaadsusele edukalt minna, lisas ta. “Mujal maailmas on golfiväljaku ääres elamise hind võrreldav merevaatega.”

Ober-Hausi kinnisvaraspetsialist Hedi Jõgila sõnas, et ta ise pole sellises hinnaklassis uusi maju müünud, kuid viimasel ajal on eksklusiivsuse otsijaid juurde tulnud ja on tekkinud rohkem raha. Jõgila müüs ruttu maha Tallinna lähedal Rootsi küla 3 miljoni kroonised majad, uus osa tuleb kevadel müüki kõrgema hinnaga.

Taust taust

* Golfimajade projekt leiti konkursiga Golfimajade konkursi võitis arhitektuuribüroo AB Siim & Kreis

* Nende projekteeritud golfiklubi hoone on juba pälvinud auhindu, näiteks Eesti Kultuurkapitali Arhitektuuri Sihtkapitali aastapreemia 2005. aasta konkursil premeeriti arhitekti ja sisekujundajat.

* Eramajad on funktsionalistlikus stiilis, avarate terrassidega. Rajatakse kiviaiad.

* Umbes 200 m2 maja ruutmeetri müügihinnaks kujuneb ca 30 000 kr, lisaks 1200 m2 krunt koos liitumistega hinnaga 1500 kr/m2.