Nonüülfenooletoksülaat, mida kasutatakse tekstiilitööstuses pindaktiivsete ainetena, lagunevad nonüülfenooliks. Viimane on püsiv, hormoonide tööd pärssiv aine, mis jõuab toiduahelasse ning on ohtlik juba väga väikestes kogustes, selgitab raport.

Uuriti 15 tootja poolt kokku 78 toodet. 15 kaubamärki olid:
Abercombie & Fitch, Adidas, Calvin Klein2, Converse, GAP,
G-Star RAW, H&M, Kappa, Lacoste, Li Ning, Nike, Puma,
Ralph Lauren, Uniqlo ja Youngor.

78-st tootest olid nonüülfenooletoksülaadi suhtes positiivsed 52, kusjuures ainuke, kellel üheski tootes polnud ainet kasutatud, oli GAP. Lacoste firmamärki kanvdatest toodetest sisaldas nonüülfenooletoksülaati üks toode. Tootjate Converse, Calvin Klein, Kappa, H&M, G-Star Raw, Li-Ning, Puma, Ralph Lauren, ja Youngor testitoodetest olid enam kui pooled antud aine suhtes positiivsed. Nike puhul testiti kümmet toodet, millest viis sisaldasid nonüülfenooletoksülaati.

Greenpeace ostis tooteid nii edasimüüjatelt kui firmapoodidest. Materjalidest olid esindatud nii sünteetilised kui looduslikud kangad, nii meeste, naiste kui laste rõivad ja jalatsid.

Kõik tooted saadeti laborisse, saamaks teada, kas need sisaldavad nonüülfenooletoksülaati. Töötlemata nonüülfenooletoksülaat laguneb jõgedes nonüülfenooliks. Seejuures ei suuda nonüülfenooletoksülaadiga ka veepuhastusjaamad täielikult hakkama saada, vaid võivad kiirendada aine lagunemist. Aine satub vette ka tänu pesemisele.

Nonüülfenooletoksülaadi olemasolu kangas tähendab, et seda kasutati rõiva tootmisel ja see suurendab keskkonda sattunud nonüülfenooli hulka. Kuigi ühes rõivatükis sisalduv aine kogus võib olla väike, võib see kehakatete koguhulka arvesse võttes tähendada siiski arvestatavat hulka nonüülfenooletoksülaati.