“Kahele uuele asepresidendi kohale oli kokku 180 kandidaati,” ütles Põhjamaade Investeerimispanga (NIB) president Johnny Åkerholm Äripäevale. “Ehkki Okk ei ole otseselt pangatööd teinud, on ta sellega kokku puutunud panganõukogus. (Okk kuulus aastaid Hansapanga nõukokku — toim.) Pidasime teda paljude Balti riikide kandidaatide seast parimaks,” lisas ta.

Kuigi Oki palk Helsingis peakontorit omava NIBi asepresidendina pole avalik, annab selle tasemest aimu NIBi asepresidendi Erkki Karmila mullune teenistus, mis Helsingin Sanomate andmeil oli 5,3 miljonit krooni. Okk teenis Eesti Energia juhina mullu 1,8 miljonit krooni.

Alates tänavu aprillist NIBi presidendi ja tegevdirektorina töötav Johnny Åkerholm ütles, et muudatused juhtkonnas on seotud osa inimeste pensionile minekuga ja panga organisatsiooniliste ümberkorraldustega.

Oki palkamisest teatavas NIBi pressiteates oli kirjas, et pank nimetas ametisse viis uut vanemasepresidenti, kellest kolm on senised panga töötajad ja kaheks uueks on Gunnar Okk ja norralane Hilde Kjelsberg.

Kjelsberg hakkab juhtima uut laenu- ja hindamisosakonda. 16. jaanuarist NIBi tööle siirduva Oki juhtimise alla läheb uus haldusosakond, mis tegeleb panga sisemiste ressurssidega ja koordineerib äriplaani.

“See on tunnustus nii Eestile kui ka Gunnar Okile. Nii kõrget kohta pole Eestil olnud ei NIBis ega ka terves rahvusvahelises panganduses,” lausus Eesti esindajana Põhjamaade Investeerimispanga nõukogusse kuuluv Madis Üürike. “Asepresidente võetakse tööle, arvestades nende kompetentsi ja tausta. Kohad on ka mingil viisil jaotatud liikmesriikide vahel, kuigi seda ametlikult ei tunnistata.”

Endine Eesti Panga president, praegune Nordea Panga juht Eestis Vahur Kraft ütles, et Oki saamine NIBi asepresidendiks on tore ja tervitatav uudis. “Märkimisväärne on, et uutest liikmesriikidest üks persoon on saanud NIBi juhtkonda. Igal juhul on see meile kasulik ja võib positiivselt mõjutada nii Eestit kui ka Baltimaid,” sõnas ta.

“Ma tean ka, et vaadatakse ringi mitmesuguste energiaprojektide rahastamisel. Selles mõttes on Oki nimetamine väga tähelepanuväärne,” sõnas ta. Kraft tõi näiteks Põhja- ja Baltimaade tuumaelektrijaama ehitamise projekti.

Vastates küsimusele, kas ta ise oleks NIBi sellise pakkumise vastu võtnud, ütles Kraft, et iga küsimust tuleb vaadata konkreetses situatsioonis. “Pole mõtet spekuleerida, oleksitega on raske tegeleda,” sõnas ta.

Eesti Energia nõukogu esimees Urmas Sõõrumaa jäi Oki uut ametit kommenteerides kidakeelseks. “Täna on veel vara rääkida teemal, kas Oki minek NIBi võib elavdada Eesti energeetikaprojekte,” sõnas ta.

“Gunnar Oki asumine NIBi juhtkonda ei muuda selle ettevõtte otsuseid meie suhtes kindlasti vähem erapooletuks,” teatas Eesti Energia finantsdirektor ja juhatuse liige Margus Kaasik. “Sellistes finantsasutustes, nagu seda on NIB, ei käi laenuotsuste tegemine kindlasti üksikisikupõhiselt, vaid laenukomisjonide kaudu.”

Ühe viimase näitena Eesti tippjuhi minekust suure välisfirma juhtkonda kirjutas Äripäev mullu Kaido Kukest, kes asus juhtima Soome metsatööstuskontserni UPM-Kymmene puidutoodete divisjoni.

“Loomulikult on väga positiivne, kui keegi eestlastest saab rahvusvahelises suurfirmas mõjukale kohale,” kommenteeris Kukk Oki uut töökohta. “Nii jõuab eestlaslik, maalähedane ning praktiline ellusuhtumine tasapisi ka rahvusvahelistesse kontsernidesse.”

Okk: teadsin uuest töökohast oktoobri lõpus

Kaheksa aastat Eesti Energiat juhtinud Gunnar Okk ütles eile, et teadis oma valimisest NIBi asepresidendiks oktoobri lõpust alates.

Kus Teie tulevane töökoht on?

Statsionaarne töökoht on Soomes. Esialgu tuleb käia edasi-tagasi ja siis vaatame.

Kas peate nüüd kogu perega Soome kolima?

Ärme perest räägi, aga eks esialgu peame jah mitmes kohas elama. Aga ega see ei ole mul ju esimene kord välismaale tööle minna, 1995–1996 töötasin ju Rootsis, Statoilis.

Kui kaua Te ise teadsite, et NIBi lähete?

Kusagil oktoobri lõpust saadik. Kuna pangal on kaheksa aktsionäri, siis aktsionäride võrdse kohtlemise põhimõttest lähtuvalt tuleb oluline informatsioon anda samaaegselt. Sellest tuligi arusaamatus. Ütlesin Eesti Energia nõukogu liikmetele, et see on analoogiline börsiinfo avaldamisega, et peab aktsionäre korraga informeerima, ja ma arvan, et keegi tõlgendas seda valesti.

Ma sain NIBi juhi jutust aru, et sellele kohale kandideeris Balti riikidest 180 inimest? Kas ka Teie kandideerisite sinna?

Mina ei kandideerinud, mina sain oktoobri alguses otsepakkumise Rootsi personaliotsingufirmalt. Oktoobri esimeses pooles, siis kui asjad siin teravaks läksid, sain pakkumise. Siis kutsuti väga kiiresti intervjuudele, vaadati ja testiti. Siis öeldi, et nüüd natuke oodata. Ja siis, et kui sa nüüd veel huvitatud oled, siis oled valitud.

Kuidas oli konkursil käia?

Ma ei käinud konkursil, mind ikka kutsuti välja. Vaadati ikka CVd, kogemusi ja reaalseid töötulemusi, mitte peast arvutamist ja kiiruse peale lükatiga arvutamist.

Igasugu katseid ja psühholoogilisi eksperimente ei tehtud?

Ei-ei, see on teine tase. Selge on see, et niisuguseid ametikohti vähemalt Euroopa regioonis ei ole võimalik meestega metsast täita, need ei saa olla 100 protsenti tundmatud inimesed.

Kas teate mõnda eestlast, kes veel sellise lennu oleks teinud?

Siim Kallas on teinud väga kõrge lennu…

No see pole ju äri…

Aga sarnasus on ikka olemas, Siim Kallas on samamoodi ELi administratiivjuht, täpselt samamoodi allub talle personaliosakond, kontrollid, eelarved.

Mida Te investeerimispangas täpselt tegema hakkate?

Ma ei hakka tegelema raha sisselaenamise ja väljalaenamisega, aga minu all on kogu administratiivne panga pool — personaliosakond, IT-osakond, eelarveosakond, ressursside juhtimine, kaasa arvatud inimeste.

Kohe päevad täis tööd?

Eks seda ole näha siis, kui pihta hakkan, aga eks eeldada võib.

See ei ole selline vanaduspõlve veetmise koht?

Ei planeeri küll. Need eesmärgid ja sihid, millest räägiti siis, kui mind tööle hakati võtma, olid üsna väljakutsuvad.

Kas pank hakkab jõuliselt laienema?

Seda ma ei tohi öelda, panga strateegiat välja rääkida. Ma ei saa otseselt vastata. Aga tööd tuleb kõvasti ja tundub väga põnev väljakutse olevat.

Kui palju me sissetulekutest räägime?

Noh, personalipoliitika on selline, et ega sellest eriti ei räägita.

Aga Te ilmselt ei kaota midagi?

Kuidas nüüd ilusti öelda, ei kaota.

Kuidas siit ära minna on? Kas on kurb, või on hea, et sai poliitikast lahti lõpuks?

Ei, nii päris ei saa öelda, ma olen ju siit ära läinud ennegi.

Aga mitte Eesti Energia juhi kohalt ja lahtikangutatult.

Eesti Energia juhi kohal sai töötatud kaks kuud vähem kui kaheksa aastat.

Eesti äriseadustik ütleb, et juhatus määratakse kolmeks aastaks, kaks perioodi on selline aeg, kus suudad veel suurema ettevõtte käekäiku mõjutada. See ligi kaheksa aastat on üsna lähedal sellele viimasele piirile.

NIB on Eesti–Soome merekaabli peamisi investoreid

Põhjamaade Investeerimispank (NIB) on üks peamisi Eesti–Soome merekaabli rahastajaid, mille rajamise Gunnar Okk Eesti Energia juhina tänavu allkirjastas.

NIB laenab aasta pärast valmiva, ligi 1,7 miljardit krooni maksva merekaabli ehituseks 830 miljonit krooni.

Samuti avati kevadel Eesti suurima, Pakri tuulepargi esimene järk, mida finantseeris täielikult NIB.

Alates selle aasta algusest on 1976. aastal asutatud NIBi osanikuks viie Põhjamaa kõrval ka Eesti, Läti ja Leedu, kellel on asutajatega võrdsed õigused ja kohustused.

Panga laenuvarade maht on 12,5 miljardit eurot ehk 200 miljardit krooni, laenuprojekte on kokku ligikaudu 40 riigis.

Möödunud kümne aastaga on NIBi laenud Balti riikidesse kasvanud kümnekordseks ehk ligi 10 miljardile kroonile, veerandini panga rahvusvaheliste laenude portfellist.