Eesti Ekopuu põhiklient Eestis — voodri- ja sauna lavalaudu tootev Tartu firma OÜ HaServ — oli uudistootega väljas üle-eelmisel nädalal Leipzigis toimunud ehitusmessil. “Termotöödeldud haab meenutab välimuselt sakslaste jaoks väga populaarset pruunikat Kanada seedrit,” põhjendab HaServi müügijuht Eiko Roomet suurt huvi väljapaneku vastu. “Samas on uudselt töödeldud haab seedrist ligi kolm korda odavam.”

Kui termotöödeldud haavapuust voodrilaua ruutmeeter maksab 350, siis Kanada seedri laua ruutmeeter ligi 1000 krooni. Tavalise, termotöötlemata valge haavalaud maksab 220–250 krooni/m2. Tihumeetri puidu termotöötlemine maksab kuni 2000 krooni. 1,3 miljonit krooni maksnud ahju mahub korraga 5 kuupmeetrit kuivatatud ja hööveldatud laudu. Puitu kuumutatakse astmeliselt kuni 215–220 kraadini. Et puit ei mõraneks, lisatakse vett. Kuumus lõhub ära puidu struktuuri. Surnud puit ei kasva ega kahane enam, ei võta niiskust sisse, on vastuvõetamatu putukatele ja hallitusseentele.

Saare sõnul sobib termotöödeldud puit eelkõige kohtadesse, kus ei tohi puitu keemiliselt töödelda, näiteks saunades. Eesti Ekopuu poolt töödeldud puitu kasutatakse ka mööbli- ja parketitööstuses. Kuigi termotöödelda saab kõiki puuliike, töötleb Eesti Ekopuu peamiselt haaba, leppa ja kaske.

“Raha uue täisautomaatse ahju muretsemiseks saime tänu Soome osapoolele Sampo Pangast,” kurdab Saar kohalike pankade leiget suhtumist. “Samuti pole me mingit rahalist ega ka moraalset abi saanud ei Jõgeva maakonnast ega Puurmani kohalikust omavalitsusest.”