Krediidiinfo Turuülevaatest selgub, et hambaraviettevõtete turumaht ehk turul tegutsevate ettevõtete müügikäive moodustas mullu 86,3 miljonit eurot, milles viie suurima käive moodustas kokku veidi üle 21%. Turumaht kokku kasvas 2014. aastal 6,92% võrra ja kahanes 2015. aastal 1,99% võrra, moodustades Eesti ettevõtluse kogupildiga võrreldes mullu 0,17 % kõigi Eesti ettevõtete summaarsest müügitulust.

Suurimad kasvajad turul olid Pere Hambaravi OÜ, AXL International OÜ ja Reinesberg Grupp OÜ, suurimad kahanejad Hambakliinik Rene Puusepp OÜ, Hambaravi Kätlin Reinart OÜ ja Dr. J. Voronova OÜ. Turuosalistest 241 ettevõtet ehk 56,7% omasid eduka Eesti ettevõtte reitingut (AAA,AA või A). Kõigi Eesti ettevõtete hulgas oli vastav näitaja 39,8%, mis näitab, et hambaraviettevõtted rohkem tugevama reitinguga kui Eestis ettevõtted keskmiselt.

Eesti ühe suurema erameditsiinikeskuse Unimed Ühendatud Kliinikute jaoks oli eelmine aasta mahukate investeeringute aasta - Tallinnas Lelle 24 valmis uus, täisfunktsionaalne ja tipptasemel kliinik ning Tartus alustati uue kliiniku ehitust Kvartali keskuses.

Ettevõtte käive kasvas mullu 27,2% ja oli 6,76 miljonit eurot, puhastulemiks oli 2015. majandusaastal 1,2 miljonit kahjumit. Unimed Ühendatud Kliinikute tegevjuhi Marja-Liisa Alopi sõnul on Unimedi eesmärk tänavu ärimahu ligikaudu samas mahus kasv ja patsientuuri kasvatamine ja teenustemahu suurendamine. „Jätkuvad suuremahulised investeeringud kliinikute arendamiseks ning kuna peatselt avame tänavuse suurinvesteeringu Tartu kliiniku näol, ei oota omanikud kasumit ka 2016. aastal.“

Unimed Ühendatud Kliinikute alla kuuluvad hambakliinik, ortodontiakeskus, unekeskus, hambakliinik, eriarstide vastuvõtud ja päevakirurgia osakond. Unimedi kliinikud tegutsevad Tallinnas, Tartu, Pärnus ning veel üheksas väiksemas asukohas üle Eesti. Unimed Grupis on tööl kokku 82 arsti ning 95 muu meditsiinilise haridusega spetsialisti.

Unimedi Hambakliiniku hambaravi eksperdi doktor Grigory Popovi sõnul on Unimedi eristuvus turul on müofunktsionaalne raviprotokoll, mis tähendab tegelemist kõigi inimeste õlgadest kõrgemal olevate meditsiiniteemadega. Hambaravi oli Unimed Ühendatud Kliinikute jaoks tegevusvaldkond, mis mullu kasvas: meeskonnaga liitus 20 uut arsti ja avati uusi hambaravikabinette, samuti jäi möödunud aastasse Pärnu Hambapolikliiniku ostmine ja ühendamine gruppi.

„Patsient ootab kaasaegselt hambaraviettevõttelt kõigepealt ravi kvaliteeti, mille tagavad nii kaasaaegsete ravimeetodite kasutamine kui ka meditsiinile personali oskused ja teadmised. Inimeste teadmised hambaravi valdkonnas tänu interneti kasutamisele ja suhtlusmeediale oluliselt paremad kui aastaid tagasi,“ nendib dr Popov.

Ta lisab, et patsiendid teevad enne vastuvõtule tulekut korraliku kliiniku või konkreetse arsti kohta põhjaliku taustauuringu. „Oluline alus otsustamiseks võib olla ka eri erialaspetsialistide olemasolu ühes kliinikus, mis tagab inimese jaoks mugavuse, juhul, kui ta vajab kompleksset ravi. Inimene soovib tunda, et ta on oluline, tema probleem on oluline ning sellega tegeletakse professionaalselt alatest teenindavast personalist kuni ravipersonalini. Muidugi ootab tarbija ka mõistliku kvaliteedi ja hinna suhet.“

Hambaraviettevõtteturu suurimad maksumaksjad olid Lääne-Tallinna Keskhaigla AS, Kaarli Hambapolikliinik OÜ, Pärnu Hambapolikliinik AS, Kliinik32 OÜ ja ODE AS. Suurimad tööandjad aastal 2015 olid Lääne-Tallinna Keskhaigla AS, Kaarli Hambapolikliinik OÜ, Narva Hambapolikliinik OÜ, Räpina Haigla AS Pärnu Hambapolikliinik AS.

Kolme viimase aasta võrdluses kerkis hambaravifirmade arv 2014. aastal 1,2% võrra ja vähenes 2015. aastal 2,3% võrra.

Artikkel on koostatud Krediidiinfo AS Turuülevaate „Hambaraviettevõtted 2015“ andmete põhjal.

Jaga
Kommentaarid