Möödunud aastal sai Jõgeval omanimelist juristibürood omav Kristiina Kask lepinguvormis kirja European City Guide’lt (ECG), kust luges välja, et firma kogub informatsiooni firmade kohta üle Euroopa avaldamaks seda nii oma koduleheküljel kui ka kord aastas väljaantavas infobülletäänis. “Ma sain aru, et nad koguvad lihtsalt informatsiooni,” ütles Kask, kes oli saadetud vormi allkirjastanud ning posti pannud. Nüüd aga ootab firma 817 euro ehk pea 13.000kroonise arve tasumist. Ja seda igal järgneval aastal, küsides seda infobülletäänis avaldatud reklaami eest.

Oma andmete õigsust kinnitas allkirjaga ECG-le ka Eesti Metodisti Teoloogilise seminari president Andrus Norak, kes on mitmel korral püüdnud firmaga läbirääkimisi pidada, kuid tulutult. “Helistasin neile ja ütlesin, et olen valesti aru saanud ning tahan lepingu lõpetada,” rääkis Norak. “Nad ütlesid, et tulevad vastu ja teevad allahindluse 500 euroni ning palusid märkida maksekorraldusele, et see on ainuke makse lepingu katkestamise tõttu.” Nõutud summa saigi kantud soovitud kontole, arved aga saabusid üha uuesti. “Mulle selgitati, et lepingut ei saa siiski lõpetada ning meil tuleb maksta 817 eurot iga aasta,” ütles Norak lisades, et on abi otsinud mitmest kohast üle Eesti, kuid tulutult ning kasu pole olnud ka ECGs avaldatud infost.

Europeancityguide.com on avaldanud kontaktandmed üle 240 valdavalt Eesti väikefirma või kolmanda sektori asutuse või organisatsiooni nagu Emmaste Raamatukogu või Eesti Artistide Agentuur kohta. Samas ka sellised suurfirmad nagu If Eesti Kindlustus, Coca Cola Joogid ning PriceWaterhouseCoopers.

IMG Maksukonsultant juristi Ranno Tingase sõnul selgitusel on ECG-l väga professionaalselt läbimõeldud süsteem. Lepingust saab loobuda vaid 7 päeva jooksul kupongi vahendusel, mis asub lehe allnurgas. Kuna tegu on kestvuslepinguga, siis seda edaspidi ühepoolselt lõpetada ei saa. “Vaidluse teeb keeruliseks asjaolu, et see allub Hispaania kohtusüsteemile ja Hispaania õigusele. See tähendab seda, et kui keegi siit Eestist tahaks hakata nendega vaidlema, siis peaks ta endale kõigepealt selgeks tegema Hispaania seadused,” selgitas Tingas.