Kaubad olid eelmise aasta oktoobriga võrreldes 5,6 protsenti ja teenused 3,2 protsenti kallimad. Toidukaup oli 8,5 protsenti ja tööstuskaup 2,7 protsenti kallim.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes tõusnud 8,1 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 3,7 protsenti, teatab Statistikaamet.

Eelmise aasta oktoobriga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu ja mittealkohoolsete jookide 8,9 protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust ligi poole ning millest omakorda kolm neljandikku andis piimatoodete 20,7 protsendiline ja köögivilja 36,8 protsendiline hinnatõus. Suuremat mõju avaldas indeksile veel elektri, soojusenergia ja kütte 9,4 protsendiline kallinemine, mis andis kogumuutusest ligi viiendiku. Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud värske köögivili (67,2 protsenti), piim (38,6 protsenti) ja kohv (32,4 protsenti), odavnenud aga näiteks fotokaubad (19,4 protsenti) ja televiisorid (12,4 protsenti).

Septembriga võrreldes mõjutasid oktoobris tarbijahinnaindeksit kõige rohkem piimatoodete 7,2 protsendiline ja leivatoodete 7,4 protsendiline hinnatõus ning puuvilja 8 protsendiline odavnemine.

Toidu ja mittealkohoolsete jookide 2 protsendiline kallinemine andis kuumuutusest ligi neli viiendikku. Võrreldes eelmise kuuga on enim kallinenud tatar (88,8 protsenti), värske kurk (27,1 protsenti) ja peenleib (26,7 protsenti) ning odavnenud sidrun (36,8 protsenti) ja banaan (18,9 protsenti).