Võrdluseks, paarisadat miljonit spekuleeritakse näiteks Merko maadevahetustest saadud tuluks ja see on samas suurusjärgus Eesti Ehituse 2006. aasta kasumiga.

Seega suutis sisuliselt Hispaania riiulifirma investeerida Kofkini ettevõttesse Capital Investment Group samaväärse summa, mille nimel Toomas Luman ja tema alluvad Eesti Ehituses töötasid aasta aega. Capital Investment Group annab omakorda soodsalt laenu Kofkiniga seotud firmadele.

“Eks nad töötavad. Pingutavad ja teenivad,” kommenteeris Capital Investment Groupi juhatuse esimees Peedu Zeiger, kuidas nii suur rahasumma on ühelt Hispaania firmalt Eestisse liikunud. Ta ei osanud öelda, kes on tema juhitava Capital Investment Groupi omanikud.

Firmajuht investeerinud ettevõtja omanikke ei tea

“Ma ei tea Vista de la Pena omanikke. Ma tean ainult, et härra Kofkin esindab direktorina Vista de la Penat Capital Investment Groupis. Ma ei oska teile omanikeringist mitte midagi rääkida,” ütles Zeiger, kes on mitme Kofkinile kuuluva firma juhatuses, sealhulgas Meriton Hotelsi juhatuse esimees.

Capital Investment Groupi nõukogu liige keskerakondlane Heldur Unt, kelle nimi on viimasel ajal läbi jooksnud lõbumajandusest rääkivates artiklites, ütles, et tal pole volitusi Capital Investment Groupi eest rääkida. Alguses ei teadnud Unt sedagi, et ta Capital Investment Groupi nõukokku üldse kuulubki. “Ärge pange mind artiklisse, kuna mul pole Capital Investmendiga mingit pistmist,” ütles Unt. Kofkini kursusevend Unt soovitas kommentaari küsimiseks Kofkini enda poole pöörduda. Paraku ei õnnestunud Äripäeval Kofkinilt kommentaari saada. Üldnumbrilt soovitati Kofkini tabamiseks ühendust võtta Meriton Hotelsi juhatuse esimehe Zeigeriga, kes ütles, et Kofkinilt pole Äripäeval üldsegi mõtet kommentaari küsida. Ka üldisele e-postiaadressile saadetud küsimustele vastust ei tulnud.

200 miljoniga suurim Hispaania investor Eestis

Eestis registreeritud Capital Investment Groupis on Marbellas registreeritud firma Vista de la Pena suurendanud aastatel 2004-2006 omakapitali 200 miljonit krooni. See teeb Kofkini firmadele soodsalt laenu andvast Capital Investment Groupist kõige suurema Hispaania osalusega Eesti firma.

Kuigi Marbellas tegutsev firma Vista de la Pena tegeleb kinnisvaraga, ulatus ettevõtte viimane äriregistrist kättesaadav aastakasum 8 miljoni kroonini. Seega võis raha tulla mõne suure projekti realiseerimisest pärast viimati näidatud majandusaasta aruannet või otse omanikelt, kes on Hispaania seaduse järgi saladuses.

Ettevõte on registreeritud eelmise juhi, juristist Jose Luis Bührlen Palanco aadressil.

“Meie oleme õigusbüroo ja meil ei ole lubatud anda infot klientide kohta. Ma ei tea, kuidas sa üldse tohid seda küsida. Sa võid vaadata kogu infot äriregistrist. Rohkem ma midagi öelda ei saa,” ütles Palanco.

Üks on kindel — ettevõtet juhtiv Kofkin on selle osanik. Osalus on tõenäoliselt 50-100%. Kuna Hispaanias pole firma omanikud avalikud, pole ka välistatud, et mõni Eesti ärimees või poliitik omab peale Kofkini osalust Capital Investment Groupis. Samuti on tõenäoline, et osa rahast pärineb Kofkini kinnisvarategevusest Marbellas.

“Kofkin on lõunamaal ümber sündinud kinnisvaramoguliks,” on tema Marbella ärisid iseloomustanud Eesti Ekspress.

Hispaania firmade omanikud saladuses

Hispaania äriregistri tingimused on ettevõtte omanike peitmiseks parimad Euroopas.

Sealse seaduse järgi ei pea äriregistrile omanikke esitama. “Me anname infot firmade nime, registreerimiskoodi, kapitali, administraatori, maksevõime jm, aga mitte omanike kohta. See info on Hispaanias salastatud,” öeldi registrist pärast korduvat järelepärimist. Nõnda oli kohalike jaoks hiljuti suureks šokiks, kui avastati, et nende printsess on firmaomanik.

Kommentaar
Ralf-Martin Soe

Huvi hotelliärimees Alexander Kofkini firmasid rahastava Vista de la Pena vastu tekkis keskerakondlase Heldur Undi tausta uurimisest, kes on Kofkinile kuuluvate firmade nõukogu liige ning kellest viimasel ajal on kirjutatud ka lõbumajanduse kontekstis.

Kui üldiselt esindab nõukogu liige omanikku, tekkis hüpotees, et Unt esindab finantseerimise kaudu mõnda Hispaanias registreeritud Eesti omanikku, kes ei soovi avalikult oma staatust näidata.

See hüpotees ei leidnud aga ei kinnitust ega ümberlükkamist, kuna Hispaania seaduse järgi sealsed registrid omanike kohta infot välja ei anna.

KES ON KES

* Maailmakodanik Alexander Kofkin Eestis sündinud juut
* Capital Investment Groupis olnud nii omanik, nõukogu esimees kui ka juhatuse esimees.
* On oma kodakondsuseks märkinud nii Šveitsi kui ka Austriat ja oma elukohaks vaheldumisi nii Austriat, Iisreali, Šveitsi, Londonit kui ka Gibraltarit.
* Pole end Capital Investment Groupis märkinud Eesti kodanikuna ega aadressiga esitlenud.

MIS ON MIS

* Vista de la Peńna registeeritud Hispaanias 23.04.1997
* tegevusala: kinnisvara
* juht kuni 18.07.2006 Jose Luis Bührlen Palanco (jurist), pärast seda Alexander Kofkin
* aadress: avad. Ricardo Soriano, 22, II korrus, tuba 6 (endise juhi õigusbüroo)
* kasum (2005 või 2006) 7,8 mln krooni
* kapital 36,7 mln krooni
* omab 99,99% osalust Capital Investment Groupis

Allikas: Hispaania äriregister

TAUST

Capital Investment Group laenab Kofkini firmadele odavalt
laenu saanud firma, intressimäär ja laenujääk seisuga 31.12.2006

* Maranello Vara 6 kuu Euribor+0,5%, 42 mln

* Meriton Hotels 6 kuu Euribor+2,5%, 65 mln

* Meriton Hotels 6 kuu Euribor+1,0%, 11 mln

* Estkompexim 6 kuu Euribor+1,0%, 13 mln

* Estkompexim 6 kuu Euribor+2,0%, 2 mln

* Balti Büroohoone 6 kuu Euribor+1,0%, 4 mln

Kokku oli Kofkini firmade laenujääk Capital Investment Groupile 2006. a lõpus 137 mln krooni. Keskmine laenuprotsent oli 6 kuu Euribor+1,6%
Allikas: Capital Investment Group