Tervisekaitseinspektsioon on praeguseks tunnustuse andnud umbes 15 protsendile toidukäitlemisega tegelevale ettevõttele. Kokku kuulub tervisekaitseinspektsiooni järelevalve alla ligi 10 000 sellist ettevõtet, so kõikvõimalikud toitlustuskohad, kauplused, turud, kioskid jne. Hiljemalt 1. jaanuariks peavad olema tunnustatud nii kõik need ettevõtted kui ka veterinaarameti järelevalve alla kuuluvad toiduainetööstused. Tunnustuse puudumise korral võib juriidilist isikut trahvida kuni 50 000 krooniga.

Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse ja toitumise büroo juhataja Kairi Ringo sõnul tekib vastu aasta lõppu kindlasti probleeme, sest tõenäoliselt jätavad paljud ettevõtjad tunnustamise viimasele minutile. “Eriti hull on lugu tervisekaitseinspektsioonis, kus valmistutakse kõiki jõude mängu panema,” ütles Ringo. Seaduse järgi peab ettevõte, kel pärast 1. jaanuari puudub tunnustus, peatama tegevuse kuni tunnustuse saamiseni. Tunnustamistaotluse esitamisest veterinaarametile või tervisekaitseinspektsioonile on viimastel aega 40 päeva dokumentide menetlemiseks ja ettevõttele tunnustuse andmise otsustamiseks.

Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete nõunik Agnes Jürgens ütles, et ilmselt kuhjub ettevõtete tunnustamine jõuluperioodi ja jaanuari algusesse. “Praegu veel mingi buumi pole, eriti rahulikult võtavad asju koolid, kuigi koolisööklatest on tunnustuse saanud vaid 4 protsenti,” rääkis Jürgens. “Ei kujutagi ette, kuidas me selle suure hulga ettevõtteid ära tunnustada jõuame, sest hetkel pole eelarves rahagi, et inspektoritele ületundide eest maksta.”

Siiski ei kujune olukord pärast 1. jaanuari selliseks, kus toidukohad ja kauplused oleks kõik kinni, vaid hilinejad saavad kõigepealt inspektsioonilt ettekirjutuse ja tähtaja puuduste kõrvaldamiseks, millest mitte kinnipidamisel ähvardab trahv kuni 50 000 krooni. “Meie inspektorid hindavad iga ettevõtte puhul riski, kui oht inimese tervisele puudub, siis kedagi ei suleta,” lisas Jürgens.