Viljar Araka ja nõukogu erimeelsused puudutasid ka taktikalisi küsimusi. Kuna Arco Vara on börsiettevõte, ei soostunud Viljar Arakas nägemuste erinevust üksikasjalikumalt avaldama. “Arco Vara strateegias ja lubadustes ei muutu midagi,” lisas ta.

Majanduslik seis on hea

“Meie kolmanda kvartali tulemused olid kõigi aegade parimad ja bilansiga on kõik korras. Ära näe tonti seal, kus seda pole,” hajutas Arakas ajakirjaniku kahtlust, ega tagasiastumine tulenenud logisema hakanud bilansist.

Äripäeva analüütik Romet Kreek leidis, et Arco Vara on praeguse raskema olukorra jaoks kinnisvaraturul hästi kapitaliseeritud — vaba raha on palju. “Ma spekuleerin, et Arakased tahtsid raha hoida, et osta tulevikus kukkuda võivalt Balti kinnisvaraturult võileivahinnaga häid krunte, kuid teine suuraktsionär ei sallinud, et raha seisab — seda oleks saanud Bulgaarias-Rumeenias kohe paremini teenima panna,” arvas Kreek.

“Tunnen, et mul ei olnud enam piisavalt mandaati, et keerulises kinnisvaraturu olukorras edasi liikuda. Meie sisekliima on hea ja erimeelsused puudutavad strateegia valikuid. Suuromanikud on kogemustega mehed ja nende tahe ettevõtte operatiivtegevusse sekkuda on mõistetav, kuid kontserni tegevjuhina pean seda põhjendamatuks,” sõnas Viljar Arakas ja lisas, et tema süda jääb kindlasti Arco Varaga.

“Minu edasised plaanid on suurepärased. Mul on kaks tütart, üks kahe ja poole aastane ning teine ühekuune. Minu pingelise töö tõttu pole nad oma isa praktiliselt näinudki. Kavatsen lähemas tulevikus tegeleda perega,” valgustas Viljar Arakas oma edasisi plaane.

Vastuolud Tomingasega

Arco Vara asutaja, suuromanik ja 15 aastat ettevõtte nõukogu juhtinud Arti Arakas jätkab ettevõtte nõukogus.

“Sõltumata sugulusastmest arvan, et Viljar on olnud Arco Varale parim juht nii kontserni operatiivjuhtimise tasandil kui ka ettevõtte esindamisel väljaspool,” sõnas Arti Arakas.

“Mina ei sekkunud tegevjuhtimisse, osa nõukogu liikmetest sekkus,” märkis Arti Arakas. “Kui temast (Viljar Arakast — toim.) minnakse mööda, aga ta peab kogu grupi eest vastutama, ei jää muud üle,” selgitas Arti Arakas.

Ta rõhutas, et vastuolusid tekitanud nõukogu liikme Richard Tomingase otsused ei pruugi iseenesest valed olla. Nii Arakad kui ka Tomingas pooldasid laienemist Balkanil, kuid viimane tahtis seda teha senisest tunduvalt agressiivsemalt.

Uued juhid panustavad Balkanile ja Ukrainale

Arco Vara uus nõukogu esimees Richard Tomingas ütles, et ettevõte ootas Viljar Arakalt senisest agressiivsemat panustamist just uutel turgudel.

“Baltimaade kinnisvaraturg on viimase aasta jooksul olnud ebastabiilsem, kui arvati. Nõukogu arvates peaks Arco Vara juhtkond nägema ärivõimaluste kasvu just eelkõige Balkanimaades ja Ukrainas, kus kiire areng kestab veel mõnda aega. Kindlasti osaleb nõukogu äriprotsessides, sest olukord turul nõuab seda,” lisas Tomingas.

Tomingas kinnitas, et on uuteks väljakutseteks valmis. “Edaspidi peab rohkem tööd tegema ja vähem lobisema,” märkis Tomingas. Uusi väljakutseid ta mujalt otsida ei plaani. “See töö pakub vaheldust. Nüüd on ka vastutus juhtida börsiettevõtet. Saan ka Arakate soovist aru pisut taanduda intensiivsest ettevõtte tegevjuhtimisest,” lisas ta.

“See on nagu siis, kui juht lahkub autost — keegi peab roolist haarama,” möönis Aare Tammemäe, kes asub juhatuse esimehe kohusetäitja kohale.

“Nagu ametinimetusest näha, on tegemist kohusetäitja kohaga. Kuid see on nii mulle kui ka nõukogu uuele esimehele Richard Tomingasele nn katseperiood. Kõik selgub kuue kuu jooksul,” rääkis Tammemäe.

Nii Tomingas kui ka Tammemäe asuvad uude ametisse järgmise aasta 21. jaanuaril.

Aktsia hind hakkab kukkuma
Tõnis Oja
Äripäeva analüütik

Tallinna börsil liiguvad aktsiate hinnad teinekord äraarvamatult, mistõttu Arco Vara aktsia praegust hinnaliikumist on mõnevõrra riskantne hinnata. Sellele vaatamata julgen prognoosida aktsia hinna 15protsendilist kukkumist, sest juhul kui börs ei otsusta limiithinda muuta, ei saa aktsia hind reglemendi tõttu rohkem kukkuda.

Kui USA, Soome, Rootsi või mõnel muul börsil noteeritud ettevõte teataks pool aastat pärast avalikku esmaemissiooni ettevõtte juhtide tagasiastumisest, oleks tavaliselt vähemalt 50protsndiline hinnakukkumine garanteeritud. Minu arusaamise järgi on firma otsustajad sisuliselt omavahel tülis ning positiivset lahendust pole esialgu näha.

Meie investoreid säästab suurematest kukkumistest reglement.

Kommentaarid
Peep Sooman
Pindi Kinnisvara juhatuse liige

Tegemist on ilmselt värskendusega. Keerulisel ajal, mil situatsioon kinnisvaraturul on nii kardinaalselt muutunud nagu meil Eestis, peab ettevõtte juhtimine olema väga põhjalikult läbi mõeldud. See on arusaadav, sest ega üks inimene ei saagi kannapööret teha, kui situatsioon ehk nõuaks, ja võib vanasse kinni jääda.

Ju aktsionärid leidsid, et praegune tippjuhtkond elas aastates 2005-2006. Aga mis seal ikka, Arco Vara on suur ettevõte, aktsionäridel on õigus nõukogu vahetada ja nõukogul omakorda juhatust. Pigem on see positiivne muudatus, sest kui sajad aktsionärid leidsid, et juhtimises on vaja muudatusi teha, siis seda ka tehakse. Arco Vara ei ole pöördumatutes raskustes, vaid vaadatakse uusi suundi ja järgitakse uusi tuuli. Praegu on teised ajad ja peab otsuste tegemisel olema oluliselt strateegilisem.

Arti Arakas
Arco Vara juhatuse esimehe kohusetäitja
Aare Tammemäe on võimekas ja oma ala peensusteni tundev juht. Kutsusin Aare pool aastat tagasi meie meeskonda ja olen veendunud, et kogenud juhina tuleb ta ettevõtte ees seisvate ülesannetega toime. Nõukogu koosolekul hääletasin koos teiste liikmetega Aare poolt.

taust
Arco Vara AS sai alguse 1992. aastal Eestis asutatud kinnisvarabüroost, mis on tänapäeval kasvanud Baltimaade juhtivaks kinnisvaraettevõtteks. Firmal on esindused 29 linnas Eestis, Lätis, Leedus, Ukrainas, Bulgaarias ja Rumeenias.
Eestis on Arco Varal arendused Tallinnas Kolde puiesteel, endisel Tivoli alal, Ilmarise kvartalis, Pirita TOPis.
Arco Vara 2007. aasta üheksa kuu konsolideeritud käive oli 686,7 miljonit krooni ning grupi puhaskasum 264,1 miljonit krooni.
Arti Arakas on Arco Vara asutaja ja oli 15 aastat ettevõtte nõukogus. Viljar Arakas liitus Arco Varaga venna kutsel 2002. aastal, oli juhatuse esimees 9. märtsist 2004.