Šveitsi tööstuselektroonikafirma Enics AG tütarfirmas Enics Eesti töötab praegu 370 inimest, kellest enamik on naised. Kui arvestada, et Elvas on tööealisi inimesi 3365 ja neist veidi üle poole on naised, võiks elektroonikatehas olla töökohaks kolmandikule elvalannadest. Tegelikult on tehases praegu ametis 131 elvalast, ülejäänud inimesed tulevad tööle Tartust ja ümberkaudsetest asulatest-küladest. Enics Eesti on lausa käima pannud neli bussiliini, mis toovad kõigi kolme vahetuse töötajad kodukohast tehaseväravasse.

Enics Eesti juhatuse esimees Kalle Kuusik ütles, et nad otsivad ajalehekuulutuste kaudu tööjõudu kogu aeg ning kuigi maksavad piirkonnas konkurentsivõimelist palka, pole inimesi sugugi kerge leida. „Eriti suur põud on elektroonikaspetsialistidest, mõned neist käivad Elvasse tööle lausa Tallinnast,” lisas Kuusik. Ka Kuusik ise, kes enne Enics Eesti juhi kohale asumist veel eelmise aasta oktoobris töötas kümme aastat mitmesugustel juhtivatel kohtadel ASis Elcoteq, viibib tööpäevadel Elvas ja põrutab nädalavahetuseks Harjumaal elava pere juurde.

Elvas asuv elektroonikatööstus laieneb poolteise aasta jooksul juba teist korda. Enics Eesti eelkäija AS Ahltronix Eesti suurendas 2004. aasta novembris tootmispinda kolm korda ja muutis ettevõtte Elva suuruselt teiseks tööandjaks Elva Tarbijate Ühistu järel.

Käimasoleva laienduse tulemusel suureneb pind 3800 ruutmeetrilt 7600 ruutmeetrile. Töötajate arvu poolest pürib aga Enics Eesti selle aasta lõpuks Tartumaa suurimate tootmisettevõtete esikolmikusse. Hetkel töötab mööblitootmises Tarmeko 610 inimest ning peenmehaanika- ja elektroonikafirmas Tarkon 490 inimest.

Enics Eesti uus tootmishoone valmib aprilli keskel ning olmehoone kuu aega hiljem. Kalle Kuusiku andmeil läheb ehitus maksma 45 miljonit krooni ning uutesse seadmetesse ja tootmisliinidesse investeerib emafirma üle 32 miljoni krooni. „Me ei jõudnud enam tellimuste tulva täita,” põhjendas Kuusik tootmise laiendamise vajalikkust. „Tänu laiendusele saame ka uusi suurkliente, näiteks liftitootja Kone.”

Allhanget tegeva Enics Eesti suurimad kliendid on Rootsi-Šveitsi elektriseadmetekontsern ABB, Soome hambaravitoolide ja -seadmete tootja Planmeca, Taani veepumbatootja Grundfos, Soome telekommunikatsiooniseadmete tootja Teleste ja USA telekommunikatsiooniseadmete tootja Scientific-Atlanta Arcodan. Šveitsi tööstuselektroonikafirma Enics AG moodustati 2004. aasta mais, kui Soome investeerimisfirma Ahlström Capital ostis Elcoteqilt tööstuselektroonikatootmise. Enics AG-l on Euroopas ja Hiinas kokku üheksa tehast.

„Peaksime pärast laiendust kasvama oma grupis üheks suuremaks tootmisüksuseks,” ütles Kuusik. Kuusiku andmeil oli Enics Eesti eelmise aasta ehk esimese majandusaasta käive veidi üle 300 miljoni krooni. „Jäime väiksesse kahjumisse,” lisas Kuusik. Enics Eesti tänavune käibeprognoos on 600 miljonit krooni.

Kui kliendi- ja tooteturul Enics Eestil lähipiirkonnas konkurente pole, siis tööjõuturul võiks nende suurimaks konkurendiks pidada Tartu elektroonika- ja peenmehaanikafirmat ASi Tarkon. Samas tunnistas Tarkoni personaliosakonna juhataja Anu Ulp, et nende koostetöötajatest pole keegi avaldanud soovi minna tööle Elvasse. „Vastupidi, mõned Enics Eesti tartlastest töötajad on käinud meil kohta küsimas, et pääseda igapäevasest Tartu ja Elva vahet sõitmisest,” rääkis Ulp.

„Me pole viimasel ajal koostetöötajaid juurde võtnud, vaid õpetame olemasolevaid inimesi tegema erinevaid operatsioone.”

Elektroonikatööstus sobib männilinna

Enics Eesti laienemine ei muuda Elva monofunktsionaalseks linnaks, vaid annab linnale atraktiivsust juurde, kinnitas Elva linnapea Urmas Kruuse.

„See, et Enics Eesti omanikud otsustasid laiendada tootmist just Eestis ja mitte oma teistes tehastes, näitab investeerijate usku Elvasse,” ütles Kruuse. „Linnavalitsus on igati kaasa aidanud, et ettevõtjate areng poleks linnas takistatud.”

Kruuse veendumuse kohaselt sobib elektroonikatööstus kui keskkonnapuhas tootmine hästi männilinna. „Elamurajoonis ja metsatuka ääres asuv madal tootmiskompleks ei paista eramute vahelt silmagi,” ütles Kruuse.

Kruuse sõnul tunneb ta uhkust iga Elvas asuva ettevõtte üle, olgu see siis suur või väike. „Elvalased ei pea töökohtade otsingul vaid Tartu poole vaatama — meil on Enicsi kõrval teisigi olulisi firmasid, nagu näiteks autoklaasitootja AS Saint-Gobain Securit Eesti, mille omanik on suurkontsern,” lausus Kruuse. „Samuti on lootus, et praegu Elvasse tööle käijatest võivad kunagi saada päris elvalased.”

Elvas elab 6300 inimest.

Elektroonikat on toodetud üle kümne aasta

• 1994: soomlastele kuuluv elektroonikafirma AS Finesat kolib kaks aastat varem Rõngus alustatud tootmise Elvasse

• 2002 veebruar: Finesat müüb tootmise Soome äriperekonnale Ahlströmile kuuluvale investeerimisfirmale Ahlström Capital OY ning Elvas jätkab elektroonikatootmist AS Ahltronix Eesti

• 2004 november: valmib Ahltronix Eesti uus tootmishoone, mis suurendab tootmispinna seniselt 1000 ruutmeetrilt 2800 ruutmeetrile

• 2005 jaanuar: Šveitsi tööstus-elektroonikafirma Enics AG ostab Ahltronix Eesti ning Elvas jätkab tootmist AS Enics Eesti

• 2006 kevad: Enics Eesti laiendab tootmispinda 2500 ruutmeetri võrra ja ehitab 1300 ruutmeetri suuruse olmehoone