IMF on tegemaas liigutusi, et viia maailma majandus ja finants eemale dollarist ning planeerib taaas luua maailmavaluuta. Oma uues raportis "Suurendades Rahvusvahelist Rahastabiilsust" arutleb IMF probleemide üle, mida dollar maailma reservidevaluutana omab ning kuidas hakata looma uut kogu maailma fiskaalpoliitika aluseks olevat maailmaraha.

Idee uuendada praegust maailma rahandussüteemi on olnud jututeemaks finantskriisi algusest saadik. Nii IMF ise kui ka G20 on varem märkinud, et praegune süsteem omab väga palju vigu, seisab IMFi uues raportis.

IMF lõi mitu aastat tagasi fiktiivse valuuta, mida kasutada suurte rahvusvaheliste tehingute tagatisena ning mille aluseks on välisvaluutareservide varad, vahendas veebiajakiri The Economic Collapse.

SDRid, nagu seda valuutat kutsutakse, koosnevad 41,9 protsendi ulatuses USA dollarist, 37,4 protsendi ulatuses eurost, 9,4 protsendi ulatuses Jaapani jeenist ning 11,3 protsendi ulatuses Inglise naelast. Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev on pakkunud, et SDRi alusvaluutade hulka võiks kuuluda ka Brasiilia, Venemaa, Hiina ja India rahad.

IMFi hinnangul võiksid need samad SDRid olla uue maailmavaluuta embrüonaalseks vormiks ning et just SDRide baasil võiks tekkida uus maailmaraha. IMF leiab et ühine raha kogu maailma majandustehingutes kiirendaks ja suurendaks kauplemist ja eksport-import suhteid.

Samuti muudaks uus maailmaraha olematuks valuutakursisõjad, parandaks maailma majandussituatsiooni ning muudaks kogu maailma vähem sõltuvaks USAs toimuvast.

IMF planeerib luua ühtse maailmamajanduse, ühe maailmavaluutaga ning ühe maailmapangaga.