Lõhmus-Haavel-Viisemann (LHV) alustab juba sel kuul 52 miljoni paigutamist ja Joakim Heleniuse juhitaval Trigon Capitalil on käsil 2--3 investeerimisprojekti ligi 50 mln kroonises mahus. Konkreetseid investeerimisobjekte ei taha pankade juhid veel avalikustada.

Investeerimispanga LHV hallatav kinnine fond New Economy Ventures kogus detsembri lõpuks Eesti ja välismaistelt investoritelt kokku 52 miljonit krooni, et seda edasi investeerida interneti, IT ja muu sarnase nn uue majanduse ettevõtmistesse. Fond toimib juriidiliselt aktsiaseltsina ja sellel on alla kümne osaniku.

«Asutasime aktsiaseltsi, sest seaduse järgi peab fondil pool portfellist olema likviidne,» kommenteeris uue investeerimisettevõtte asutamist selle juhatuse liige Andres Viisemann. Tema sõnul on investeering väga riskantne, raha on neli aastat kinni ja võimalus kaotada on suur. Viisemann investoreid ei avalikusta, aga ütleb, et need on inimesed, kes ei karda minimaalsest investeeritud summast, 1 miljonist kroonist ilma jääda.

Investeerimispanga Trigon Capital (endine Hansa Investments) juht Joakim Helenius ütleb, et sarnased plaanid on ka Trigoni hallataval Baltic Republics Fundil (BRF). «Aga meil on palju rohkem raha kui LHV poistel,» ütles Helenius eile telefoni teel Moskvast, kus ta vahendas välisinvestori kaasamist Venemaa suurimasse internetikaubamajja Ozon.

Helenius ütles, et tema arvates keskendub LHV rohkem internetile, aga see on Eesti väikese turu tingimustes lühinägelik. Palju mõttekam on tema arvates investeerida sellistesse IT-projektidesse, millel oleks turgu ka välismaal. Tema arvates on Eestil potentsiaali mitme mini-Nokia tekkeks.

Maailmaturu olulisust peab tähtsaks ka Allan Martinson, kes juhib IT-ettevõtet Microlink, kuhu BRF investeeris möödunud aastal 60 miljonit krooni. Martinsoni sõnul on kohalikule turule suunatud internetiäriga, nagu näiteks Osta.ee, raske rikkaks saada. Palju rohkem on võimalik teenida selliste maailmaturul nime tegevate projektidega nagu soomlaste F-secure, mis hiljuti börsile tulles tegi omanikud kohe miljardite markade võrra rikkamaks.

Investeerimispanga LHV partner Heikki Källu tunnistas, et LHV arvestab sellega, et interneti valdkonnas ei pruugi ettevõtted mitme aasta jooksul üldse kasumit teenida. Raha tuleb pigem ettevõtte müügist välisinvestoritele.

«Meid huvitab interneti puhul eelkõige business to business valdkond, sest seal on projektidel väiksemad reklaamikulud,» ütles Källu. Tema sõnul huvitavad rahaomanikke lisaks tavapärasele internetile ka bio- ja geenitehnoloogia.

Investorite raha hea käekäigu eest hakkavad LHVs aktiivselt hoolt kandma kolm Hansapanga taustaga investeerimisasjatundjat: Rain Lõhmus, Taavi Lepmets ja Andres Viisemann. Hansapanga asutamisega paarsada miljonit krooni teeninud Lõhmus ütles, et paljude välisriikidega sarnaselt on ka Eestis võimalik internetiäriga miljonäriks saada. Tema sõnul on miljonärideks saanud inimesed Eestis täna küll teistel elualadel, aga ka nemad alustasid kord uue ettevõttega.

Eesti interneti-guru, peaministri nõunik Linnar Viik ütles, et Eestis on potentsiaali väiksematel nn spin-off-firmadel, kus väike seltskond loob kiire ajaga miljonite kroonide ulatuses uut väärtust. Üheks selliseks ettevõtmiseks oli möödunud aasta lõpus Tele2 kaubamärgi all tegutsevas Levicom Broadbandis eestlaste grupi loodud rahvusvaheline internetivärav everyday.com, mis kasvatas selle kaubamärgi omanike Moderntimes Groupi ja Netcomi turuväärtust ligi 20 miljardi krooni võrra. Everyday.comi eestlastest loojad rahasajust osa ei saanud, sest nad olid lihtsad palgatöölised.

Tele2 internetitoodete juht Toomas Talts ütles, et everyday.comi loomises osalemine oli Eesti arvutimeestele suur tunnustus. Samuti näitas see meie programmeerijate kõrget taset.