Aasta alguses hakkas Tööstusliising jõuliselt reklaamima soodsa, kuni märtsini pakutava 5protsendilise aastaintressiga liisinguteenust, mille kohaselt saab klient liisingulepingu sõlmida autosalongis, kulutamata aega pankade vahet käimisele. Kogu infovahetus salongi ja liisingufirma vahel käib interneti teel. Süsteem läks käiku kolmapäeval.

Eesti Tööstusliisingu turundusjuht Pille Parind ütles, et uue liisingutoote turule toomisega suurenes sõidukite liisingulepingute sõlmimiste arv päevas kümme korda. «Kui enne sõlmiti paar lepingut päevas, siis nüüd paarkümmend,» lausus ta. Parindi sõnul on A1 nimelist liisingutoodet kasutanud juba umbes 50 klienti. Maksimaalne lepingu sõlmimise aeg on kolm päeva, aga tegelikult on korras dokumentide puhul toimunud kõik ühe päevaga, kinnitas Parind. «Arvestades seda, et ka teised liisingufirmad töötavad sarnast toodet välja, siis usun, et aasta pärast sõlmitakse 90 protsenti sõiduautoliisingutest interneti vahendusel,» ütles Parind.

Hansa Liising Eesti juhataja Sander Kaus ütles reedel, et ka Hansa Liisingul on veel sel aastal kavas tuua turule internetiliising. «Praegu käib tugev töö selle teostamiseks,» kinnitas Kaus. Ta ütles, et erinevalt Tööstusliisingu pakutavast kolmepäevasest ooteajast kavatseb Hansa Liising pakkuda kliendile võimalust sõlmida liisinguleping ühe päeva jooksul. Kausi sõnul hakatakse interneti vahendusel pakkuma enamikku liisingufirma tooteid. «Standardtoodete, nagu sõiduautod ja kinnisvara, puhul sõlmitakse tulevikus suur osa liisinglepingutest just interneti kaudu,» lisas Kaus.

Ühisliisingu müügidirektor Indrek Julge ütles, et neil on internetiliisingu juurutamiseks töögrupid juba moodustatud. Tundub, et poole aasta pärast on turul ilma selle teenuseta raske läbi lüüa,» lausus ta. «Tööstusliising on esimene sellise teenuse pakkuja seetõttu, et nad võtsid süsteemi üle Soomes asuvalt Merita liisingufirmalt, mitte ei arendanud seda ise välja, sõnas Julge. Ta lisas, et otse oma töölaua tagant liisinglepingu sõlmimine kliendi poolt on vaid elektroonilise allkirja aktsepteerimiste taga.

Tööstusliisingu soodsat, 5protsendilise aastaintressiga A1 liisingut vahendava Toyota ja Lexuse sõidukitega kaupleva ASi ELKE Auto nõukogu esimees Urmas Sepp kaalub praegu, kas osta luksusauto Lexus 400 A1 liisinguga. «Ma pole küll välja arvutanud, kui palju sealt kasu saab, aga eks ikka saab,» sõnas Sepp. Soodusintress kehtib vaid juhul, kui klient on nõus paigaldama autole pooleks aastaks A1 liisingu reklaamkleebised. «No mis seal siis halba on, kõik ju maksab. Kui kusagilt odavamalt saab, siis tuleb see ära kasutada,» sõnas nõukogu esimees.

Tööstusliising on viis aastat vana liisingufirma, mille omanikud on Merita kontserni tütarfirma Merita Finance (80%) ja Maailmapanga alla kuuluv IFC (20%). Tööstusliisingu portfelli maht oli eelmise aasta lõpus 779 miljonit krooni ning turuosa eelmisel aastal sõlmitud lepingute järgi 16 protsenti.

Liisingutingimused Eesti liisingufirmades
intress 9--12%
esmane sissemakse 10--30%
liisinguperioodi pikkus kuni 5 aastat