USAIDi pressiesindaja Luke Zahner kinnitas, et sel nädalal sõlmitakse USA firmadega kaheksa suurt Iraagi ehitusprojekti. Need hõlmavad lennujaamade, teede ja sildade ehitamist, teatab AFP.

Tellimuste saajate seas on mainitud juba varem viit suurt Ameerika nafta- või ehitusfirmat: Halliburton, Bechtel, Fluor, Parsons ja Louis Berger. On teada, et Iraagi naftatööstuse kõigi kahjude (purustused, tulekahjud) kõrvaldamine on antud Texase firmale Halliburton, mille endine peadirektor on asepresident Dick Cheney. Firmast lahkudes müüs Cheney suurema osa talle kuulunud Halliburtoni aktsiatest maha, kuid jättis neid siiski alles 110 miljoni krooni eest.

USAID põhjendab Ameerika firmade eelistamist sellega, et kõik nad peavad läbima julgeolekukontrolli. USAID on võtnud pakkumisi vastu alates 31. jaanuarist vähestelt väljavalitud firmadelt. Asjatundjad ja kõrvale jäetud firmat on USAIDi salatsemise pärast üksjagu arvustanud. Alltöövõtulepinguid see ei puuduta ja neile võivad konkureerida ka välisfirmad.

Britid, kes osalevad ameeriklaste kõrval Iraagi sõjas, on pettunud, et Iraagi ülesehitustöid koordineeriv USAID pakub neile ainult alltöövõttu. Iraagi sõjajärgse ülesehitamise projektide väärtuseks hinnatakse 11,8-13,3 miljardit krooni, põhiliselt jagab USAID need USA firmadele.