Nagu näitas Poola Ida-uuringute Keskus (OSW), laseb Balti tuumajaama ehitamine Kremli kontrollitava Rosatomi poolt Venemaal tugevdada oma positsioone Põhja- ja Kesk-Euroopa energeetikas, vahendas ERR Itaalia väljaannet.

Tuumajaama kahe reaktori ehitamine on kavas lõpetada 2016. aastal. Nende võimsus on 2400 megavatti, mis ületab Venemaa enklaavi vajadused. Seetõttu ei välista Poola analüütikud, et Balti tuumajaama ehitamise tegelik eesmärk on saada elektrienergia tarnimisel Poolale, Leedule, Lätile ja Eestile liidripositsioon, OSW arvates ehitab Venemaa selle tuumajaama koos Saksa kompaniidega, mis on sellest eriti huvitatud pärast seda, kui Saksamaa teatas oma tuumaenergeetikast loobumisest.

Balti tuumajaama käikulaskmine teeb aga teiste tuumajaamade ehitamise selles regioonis mittevajalikuks ning võimaldab Moskval varustada oma elektrienergiaga kogu Kesk-Euroopa turgu.

Poola, Leedu, Läti ja Eesti hakkavad sel juhul sõltuma Kremli tarnetest ning nende Euroopa Liidu liikmesriikide julgeolek satub ohtu.