Teraviljatöötleja Tartu Mills lubas augusti lõpus teraviljahinna tõusu tõttu kergitada jahu hinda 25 protsenti.

Kui suureks hinnatõus kauplustes kujuneb, ei tahtnud ei Rimi ega Selver esialgu spekuleerida.

Praegu maksab kilo nisujahu kauplustes keskmiselt 0.50-0.91 eurot. Kui hinnatõus kandub otseselt üle, võib jahu peagi kauplustes maksma hakata 0.62-1.14 eurot. Näiteks Tartu Millsi kahekilone Kalewi jahupakk maksaks pärast hinnatõusu praeguse 1.25 euro asemel 1.56 eurot ja oleks seega 31 senti kallim.

Kui kerkib jahu hind, siis kerkivad ka jahust valmistatud toodete hinnad.

Lebiuri juht Asso Lankots ütles Delfile, et kuna jahu on ettevõttele kõige tähtsam toormaterjal, mõjutaks jahu hinna tõus Leiburit oluliselt. Muude sisendite kallinemise mõju võrreldes jahuhinna tõusuga on tema sõnul väiksem.

"Kui kõikide oluliste sisendite hinnad liiguvad lähitulevikus samaaegselt selgelt kallinemise suunas, siis on [leiva-saia] hinnatõusu muidugi keeruline vältida. Võimaliku hinnatõusu suuruse osas ma siiski veel spekuleerida ei soovi," sõnas Lankots.

Rimi Eesti Foodi kommunikatsioonispetsialisti Katrin Batsi sõnul võib nisu hinnatõus pikas perspektiivis avaldada mõju ka pastatoodetele, samuti õlu ja viina hinnale.

"Kuna jahu on ka loomasööt, siis võib juhtuda, et muutuda võivad ka lihatoodete hinnad.
Iga taoline hinnatõusu võimalus kaalutakse kindlasti hoolikalt üle ning loodame alati jõuda tulemuseni, kus kannatajaks ei jääks ei tootja ega tarbija," sõnas Bats.