Vaikimiskohustusega seotud ettevõtte juhid ja omanikud jäid Äripäevale börsilemineku kohta kommentaare andes napisõnalisteks või eitavateks. Selle, et ettevõtte börsitaotlus on menetlemisel, võib välja lugeda kõrvalleheküljel olevast finantsinspektsiooni vastusest.

Arco Vara juhatuse esimees Viljar Arakas ütles eile ettevõtte börsiplaanide kohta, et selle teema üle on kogu aeg spekuleeritud, kuid Arco Vara sellega kaasa ei lähe.

Arco Vara finantsjuht ja juhatuse liige Sulev Luiga lisas, et kui juhatuse esimees börsilemineku üle ei spekuleeri, siis tema kui finantsjuht ammugi mitte. “See asi on omanike otsustada. Eks hea ettevõte peab alati olema valmis börsile minema,” sõnas ta.

Kuna Luiga oli eile Meegomäe lahingukoolis õppustel, polnud ta Ekspress Grupi börsilemineku üksikasjadega kursis, ehkki meediagrupi börsileminekust oli ta kuulnud. Luiga ei kinnitanud ka seda, et just aprillis börsile minnakse. “Ma ei saa teile öelda ei “jah” ega “ei”, see oleks nagunii homses lehes,” sõnas Luiga.

Arco Vara kuulub Arti Arakasele, Hillar-Peeter Luitsalule ja Richard Tomingasele.

“Ma ei ole niisugust teadet kuulnud ega näinud, see on kellegi provokatsioon ja sellega pole mul kavas kaasa minna,” kostis Arco Vara osanik Richard Tomingas vastuseks palvele kommenteerida teadet, nagu plaaniks Arco Vara sellel kevadel kontserni börsile viia.

Arco Varal on vaja arenduseks miljardeid

Eestist järjest kaugemale laieneval Arco Varal on lähiaastail plaanis investeeringuid 7,5 mld krooni eest.

Suurimad projektid eelmise aasta lõpu seisuga olid elurajoon Lätis ja Tivoli elurajoon Tallinnas Kadriorus (kokku 3,4 mld krooni). Lisaks investeeritakse 1,2 mld krooni Kippsala elamuprojekti Lätis ja 760 mln krooni TOP Pirita hotelli.

Arco Vara laenukoormus eelmise aasta 9 kuu seisuga oli 1,3 mld krooni. Finantsjuht Sulev Luiga sõnul lubaks omakapital laenukoormust suurendada.

Tagasilöökideks olid loobumine 2006. aasta lõpus spaahotelli ehitusest Tallinna vanasadama juures, kuna Soome äripartnerile muutus projekt liiga kalliks. Poole seda kinnistut omavast ettevõttest ostis ärimees Urmas Sõõrumaale kuuluv Rotermann Eesti OÜ ja kinnitamata andmetel tuleb sinna kaubanduskeskus.

Teine tagasilöök oli novembris, kui Arco Vara loobus Kodukolde elurajooni kolivatelt inimestelt korterite eest lisaraha küsimast. Kui suure kahju firma selle tõttu sai, pole teada, kuid elurajooni ehitav Arco tütarfirma Deena Ehitus oli mullu 9 kuu tulemusena 13 mln krooniga kahjumis.

Värskeim positiivne uudis tuli märtsis — Arco Vara investeerib Bulgaaria kolme kinnisvaraprojekti üle 300 miljoni krooni. Bulgaaria majanduslehe Dnevnik andmetel on tegu kolme büroo- ja eluasemeprojektiga.

Suuromanikud Arti Arakas ja Richard Tomingas

Arco Vara kuulub kolmele mehele, kellest Hillar-Peeter Luitsalul on enda nimel väiksem osalus, suuremad osalused on aga kahe osaühingu kaudu Arti Arakasel ja Richard Tomingasel.

Äriregistri andmetel on Arco Vara omanikeringis veel Hansapank, kuigi veebruaris ilmunud teate kohaselt ostsid Arakas, Luitsalu ja Tomingas ettevõtte poolt Hansapangale 2005. aastal emiteeritud aktsiad välja. Siis sõlmitud aktsionäride kokkuleppe järgi anti Arco Vara enamusaktsionäridele optsioon omandada kokkulepitud preemiat (16,5% aastas), makstes Hansapangale emiteeritud aktsiad pärast seda, kui tehingust on möödas üks aasta. Enamusaktsionärid kasutasid seda võimalust.

Arvestades veel äriregistris seisvat Hansapanga osalust, omab Luitsalu neljandikku Arco Varast. Arakas ja Tomingas omavad kokku umbes 2/3 firmast OÜ Oldplus ja OÜ Toletum kaudu.

Kui Oldplus oli 2005. aastal 67 000 krooniga kahjumis, siis tema omanik OÜ Toletum sai samal aastal 50 mln krooni puhaskasumit, millest dividendideks jagati 20 mln krooni. Toletumile kuulub ka Euro Shipping, millele Vjatšeslav Leedo müüs mullu augustis neli Eesti saarte ja mandri vahel teenindavat laeva.

Kommentaar

Tex Vertmann, Tallinna börsi kommunikatsioonijuht
Ükski ettevõte ei ole Tallinna börsile avaldust esitanud. Samuti ei ole olnud ametlikke läbirääkimisi.

Aga küsige finantsinspektsioonilt, sest uue prospektidirektiivi alusel peab ettevõte, kes soovib tulla börsile, esitama kõigepealt avalduse finantsinspektsioonile.

Malle Aleksius, finantsinspektsiooni kommunikatsioonijuht
Seadusest tulenevalt ei saa finantsinspektsioon kommenteerida menetluses olevaid juhtumeid enne, kui vastav informatsioon ei ole avalikustatud.

Me ei saa ei kinnitada ega ka ümber lükata ühegi ettevõtte avalduse esitamist.

Peeter Koppel, Suprema varahalduse strateeg
Emissiooni edu võtmeks oleks praeguses turuolukorras vägagi atraktiivne hind ning vähimal juhul suurepärane story ning väga fokusseeritud idee, mida emissioonist kaasatava rahaga peale hakatakse.

Kus oli Arco Vara oma emissiooniga siis, kui kinnisvaraturg oli veel lennukipropelleri kiirusel jahvatav rahaveski? Miks siis ei tahetud kapitali avalikkuselt kaasata?

Kui emissioonil on vähegi praeguste omanike osaluse võimalikult kallilt realiseerimise, mitte aga arenguks raha kaasamise mekk juures, siis võib IPO suhtes domineerima jääda skeptiline meeleolu.

Samas ei välistaks, et Arco Vara siiski suudab investoritele näidata nii fokusseeritud ideed kui ka atraktiivset hinnataset.

Rainer Änilane, Sampo Panga analüütik
Ei tahaks spekuleerida Arco Vara suhtes, aga koduturu tsükli tipul olles oleks Arcol viimane aeg börsile minna. Mida aeg edasi, seda riskantsemaks börsileminek muutub. Ekspressi emissiooniga ei korjata nii palju raha, et investoritel vaba raha kätte ei jääks.

Ragnar Plees, LHV maakleri assistent
LHV ei ole Arco Vara kohta arvamust kujundanud, ei ole ettevõtet piisavalt uurinud.

aegrida

Kahe aastaga 7 uut börsiettevõtet

• 2005 mai Tallinna Vesi
• 2005 juuni Starman
• 2005 detsember Tallink
• 2006 mai Eesti Ehitus
• 2006 oktoober Olympic Casino
• 2007 aprill Ekspress Grupp
• 2007 kevad Arco Vara mis on mis
Arco Vara AS

• 1992. aastal Eestis asutatud Baltimaade suurim kinnisvaraettevõte, mille tegevus hõlmab nii kinnisvaravahendust, -arendust kui ka ehitustegevust.
• Gruppi kuulub üle 30 tütarettevõtte, grupil on esindused 24 linnas Eestis, Lätis, Leedus, Ukrainas, Bulgaarias ja Rumeenias.
• Grupil on üle 430 töötaja.