Jaaksoo esiletõstmise peamise põhjusena nimetasid küsitletud Tele2 kiiret arengut nii majandustulemuste kui ka maine paranemine osas. Tele2 on viimased kolm aastat olnud kõige kiiremini kasvav mobiilsideoperaator Eestis, samuti on ettevõte kaks aastat järjest võitnud Äripäeva TOP 100.

Eesti Loto juhatuse esimehe Aivar Lepa hinnangul väärib Jaaksoo esiletõstmist, kuna Tele2 on lahti saanud Q GSMi kehvapoolsest mainest ja suurendab jätkuvalt turuosa. “Ning mis põhiline, selle kõige juures paraneb Tele2 kasum pidevalt,” märkis Lepp.

Magnum Medical ASi tegevdirektor Virkko Pullinen nimetas Jaaksood heaks liidriks ja meeskonnatöötajaks, kes on koostöömudeli kaudu juhtimises märkimisväärseid majandustulemusi saavutanud.

“Kui ikka kaks aastat järjest ollakse Äripäeva TOPi võitja, peab juhil olema stabiilsust,” ütles Wendre juht Urvo Martens. Ta lisas, et Jaaksoo sai hea juhtimiskogemuse Eesti Hoiupangas töötades.

Napilt teiseks jäänud Annuse juhitav Merko Ehitus on Eesti suurim ehituskontsern, mille juhid ootavad tänavuselt aastalt uut käiberekordit. Merko Ehituse aktsia on viimaste aastate edukaim tõusja Tallinna börsil.

Rakvere Lihakombinaadi juhi Olle Hormi sõnul väärib Annus parima juhi nimetust, kuna juhi panus pole mitte avalikud esinemised, vaid majandusnäitajad, mis Merko Ehitusel on viimastel aastatel suurepärased olnud.

“Mulle on mulje jätnud Toomas Annus, kes räägib vähe, ei eputa ega upita ennast esile, aga Merko tulemused räägivad ise enda eest,” märkis Makroflexi juht Sirje Aal.

ASi Ehitusfirma Rand & Tuulberg juhataja Taivo Täht ütles, et kui täpselt teaks, mis on Toomas Annuse fenomen, teeks kohe järele. “Igal juhul on muljetavaldav turuliidri Merko Ehituse mahu kasv jooksval aastal,” nentis Täht. “Annuse juhitav firma on suutnud ehitusturu kasvumahust püsida oluliselt ees. Kui ehitusturg on tänavu kasvanud 8 protsenti, siis Merko Ehitus on suutnud oma mahtu kasvatada ligi poolteist korda.”

ASi Repo Vabrikud tegevdirektor Rein Kuusmik ütles, et Annus on ehitanud üles tõsise Eesti kapitalil põhineva ehitusimpeeriumi. “Inimesena aus, tagasihoidlik, alati abivalmis ja suhtlemisaldis,” iseloomustas Kuusmik Annust.

Kolmandaks jäi tänavuses küsitluses Enn Pant, kelle juhitav Tallink soetas sel aastal 2,3 miljardit krooni maksnud laeva.

Eesti Ühispanga juhatuse liige Lembit Kitter märkis, et Pandi juhitavast Hansateest on saanud märkamatult Eesti majanduse üks lipulaev. “Muljetavaldav on nende äsja lõppenud majandusaasta kasuminumber, millega nad hõivaksid ilmselt koha kasumisaajate esiviisikus,” lausus Kitter. “Hansatee on ka Eesti ettevõtetest edukaimalt välisturul läbi löönud firma.”

Äripäeva 2002. aasta mais firmajuhtide hulgas tehtud maineuuring näitas, et tollal oli konkurentsitult kõige mainekam Hansapanga juht Indrek Neivelt ja kõige hinnatum firma Hansapank. Üllatuslikult mainiti tänavuses küsitluses Neiveltit vaid korra.

Mullu teise ja kolmanda koha saanud tollane EMT juht Peep Aaviksoo ja Pakterminali juht Raivo Vare on praeguseks mõlemad oma ametist lahkunud.

Võrreldes eelmise aasta küsitlusega jäi samale kohale esikümnes Balti Laevaremonditehase juht Fjodor Berman.

Tänavust küsitlust iseloomustas ka see, et pakuti väga palju erinevaid nimesid, selget vahet kümnel esimesel järgmistega ei tekkinud. Kokku vastas tänavusele küsitlusele 46 juhti 200st.

Edukus sõltub otseselt tegevusest

- Mihkel Pärjamäe, juhtimiskonsultant

Ettevõtete edukus on otseselt sõltuv juhtide tegevusest. Seega ei ole üllatav Jaaksoo ja Annuse esiletoomine — Tele2 ja Merko on väga häid tulemusi saavutanud. Tele2 on Äripäeva TOPis saavutanud esikoha juba kaks aastat. Silmapaistev on Tele2 puhul turule ja kliendile orienteeritus. Pakkumisi, mis teevad kliendi elu lihtsamaks, tehakse läbimõeldult ja piisava sagedusega. Üle ei ole pakutud tehnoloogiliste lahendustega, vaid lähtutud on klientide vajadustest. Telekommunikatsiooni valdkonnas on see suhteliselt harv lähenemine.

Merko väärtus on viimase aasta jooksul hämmastavalt kasvanud. Põhjus on jällegi heas juhtimises. Merko tegutsemises ei ole plekke. Ei ole kuulnud, et kasutataks ebaausaid võtteid konkursside võitmiseks. Ei ole kuulnud, et keegi seostaks Merkot maksudest kõrvalehiilimisega, mis ehituses on küllaltki levinud praktika.

Mõlemad ettevõtted tegutsevad Eestis “kuumades valdkondades”.

Seega on mitu põhjust, miks Jaaksoo ja Annus on parimateks tunnistatud: 1. Selgelt mõõdetavad ettevõtte tulemused, 2. “Õiged valdkonnad” ja 3. Väga hea juhtimine.

Võib öelda, et küsitluse tulemused näitavad hästi, et kõige väljapaistvam juht ei ole parim. Kroonikasse Annus ja Jaaksoo minu teada pole veel sattunud. Seega on edukuse üheks põhjuseks ettevõtte huvide prioriteetseks seadmine isikliku väljapaistvuse ees.

Ma ei usu, et Neivelti juhivõimed oluliselt oleks kahanenud aasta jooksul, kuid rolli mängib tõenäoliselt stabiliseerumine pangandusturul, ajakirjaduse vahendusel üles tõstetud nn Neivelti juhtum ja teiste ettevõtete silmapaistvam edu.

Eelmise aasta TOPi vaadates näeme, et osa tipus olnud juhtidest on jõudnud juba vahetada ametikohta. Seega ei garanteeri tunnustus tulevikku kuigi edu saavutamine eeldab pikaajalist tööd.