Selleks valisime Sandman Grupi abiga välja viis kaalu, mida testida. Võistlustulle astusid viis eri stiili ja mõneti erinevas hinnaklassis köögikaalu, katsetasime nii digitaalseid kui ka mehaanilisi kaale.

Kaalumiseks kasutasime pakil oleva infokohaselt 500 grammi kaaluvaid viinereid.

1. „Beurer 705.28“ (digitaalne)
Punke: 4
Hind: 45,90 eurot

Esimesena astus võistlustulle kaal nimega „Beurer 705.28“ ehk kõikidest teistest katsealustest kõige suurem, uhkem ja kallim.

Antud kaalu maksimum lubatud kaalutav kogus on 20 kilogrammi ning tehniliste andmete järgi kaalub see 1 grammi täpsusega. Lisaks peaks ära mainima, et tegemist on kaaluga, mida saab paigutada ka seinale ja kasutada teadetetahvlina, kaalul on ka ühtlasi kell ning ekraan pöördub vastavalt sellele, mis pidi kaalu käes hoiad.

Kaal on ise küllaltki raske ja suur ning, et see tööle hakkaks, tuleb sellesse pista kolm väikest AAA patareid.

Proovime kaaluda, asetades sellele 500 grammi jagu viinereid, kuid ei midagi! Selgub, et kaalu valmis seadmine on küllalti raske ning seega annan selle au ühe Delfi fotograafile, kes peale õpetuse lugemist ohkab ning viskab juhendi lauale ja hakkab nuppe näppima. Kuidas kaalu töökorda seada jäigi saladuseks, sest ka fotograaf ei osanud seletada täpselt, mida ta tegema pidi, et õigeks asju saada.

Kaal näitab 500 grammise viinerihunniku kohta numbrit 508 grammi.

2. „Soehne 65054“ mehaaniline
Punkte: 4
Hind: 9,90 eurot

Teisena katsetasime kõige lihtsamat ja lollikindlamat kaalu, mis ei vaja energiaallikat ega ka tehnilist seadistamist.

Tegemist tavalise mehhaanilise köögikaaluga, millel lubatud kaaluda maksimum 5 kilogrammi toiduaineid ning pakendi peal olev tekst lubab, et kaal näitab 50 grammilise täpsusega kaalutavaid koguseid.

Asetasime ka sellele kaalule samad viinerid ning saime tulemuseks veidi alla 500 grammi, ehk 450 grammi. Kuid kuna tegemist on kaaluga, mil lubatud eksida 50 grammida, ei pea me seda kaaluvahet eriliseks.

Tegemist on kaaluga, millega on vast kõige lihtsam kaaluda erinevaid jahusid, kuna kaalul on kaasas kauss, millesse lihtne pulbreid asetada, ilma, et vaja läheks teist anumat.

3. „Soehnle 66161“ digitaalne
Punkte: 7
Hind: 22,50 eurot

Tegemist kaaluga, mis välimuselt meenutab tabletti ning on üpris tilluke, seega sobib kööki, kus pole ruumiga priisata. Maksimum kaalukogus on antud tootel 5 kilogrammi, seega saab sellega tõesti vaid pigem ükskuid toidukoguseid kaaluda.

Kaalul on puutetundlikud nupud, nii et moodsa tehnika armastajatele sobib see kõige enam vast. Ka vaekausi seadistamine polnud keeruline, patareid sisse ning muudkui kaaluma.

Kaalu miinuseks on aga tema ümmargune kuju, sest näiteks seina najale püsti seisma panna seda ei anna.

Asetasime ka antud kaalule 500 grammi viinereid ning saime tulemuseks 509 grammi. Suhteliselt täpne tulemus, kui võrrelda esimese katsealusega, mis näitas vaid 2 grammi vähem.

4.„Soehnle 65105“ digitaalne
Punkte: 9
Hind: 20,90 eurot

Tegemist on kaaluga, millel võib maksimaalselt kaaluda 5 kilogrammi toitu ning tehniliste andmete kohaselt lubab see näidata koguseid 1 grammilise täpsusega.

Kaalul on eraldi väike klaastaldrik, mille peal kaaluda, seega saab määrdudes seda pesta jooksva vee all. Ka kasutamine on lihtne – sisestad patareid, lülitas kaalu sisse, valid sobiva ühiku ning hakka aga kaaluma.

Asetasime jälle 500 grammi viinereid kaalule ja saime koguseks 509 grammi. Seega võib öelda, et eelnevate digitaalsete kaaludega võrdne tulemus.

5.“Soehnle 65086“ digitaalne
Punkte: 7
Hind: 22,50 eurot

Viimasena katsetasime kaalu, mis lubab kaaluda maksimaalselt 10 kilogrammi toitu ning näitab koguseid 2 grammilise täpsusega.

Kaalu miinuseks on jällegi see, et sellel puudub eraldatav osa, mis muudaks kaalu puhastamise lihtsaks.

Kaalusime antud kaalul samuti 500 grammi viinereid ning saime näiduks 508 grammi, mis ei erine väga teistest, 1 grammilise täpsusega näitavatest kaalude tulemustest.

Tulemused

Kuna kõik digitaalsed kaalud olid enamvähem võrdsed osutus Delfi lemmikuks vaekausiks kaal, millel on eraldatav osa, mis muudab kaalu puhastamise kergeks.

Kõige rohkem punkte teenis kaal number neli saades punkte nii täpsuse, väiksuse, seadistamise lihtsuse eest ning ka selle eest, et antud kaalu puhastamine osutus kõige lihtsamaks.

Vaata, milliseid kaale Delfi testis