“Siin on küsimus selles, kas advokaat Kaasiku huvi on olulisem kui ülejäänud inimeste huvi näiteks rannas jalutada,” ütles keskkonnainspektsiooni esindav vandeadvokaat Terje Eipre. Ta lisas, et keskkonnainspektsiooni eesmärk on ohjeldada kohalike ametnike omavoli.

Kolmanda isikuna inspektsiooni ja Jõelähtme valla vaidlusse kaasatud Viktor Kaasik teatas esmaspäeva hommikul kohtule, et pidi ootamatult komandeeringusse sõitma ning ei saanud istungile tulla. Kui keskkonnainspektsioon ei esita uusi fakte, võib asja arutada minu kohalolekuta, märkis Kaasik kirjalikus avalduses. Varem on Kaasik öelnud, et tema maja võimalik lammutamine on spekulatsioon ning ametnike omavaheline vaidlus teda ei huvita.

Keskkonnainspektsioon põhjendas taotlust Kaasiku maja ehitusluba tühistada sellega, et maja valmis ajal, mil ehitusloa kehtivus oli peatatud. Inspektsioon tõendas kohtus, et Jõelähtme vallavalitsus andis Kaasiku naabrile, kütuseärimees Anatoli Kanajevile ehitusloa ajal, mil krunt ei kuulunud talle. Kanajev ei omanud ka krundi hoonestusõigust ning sellistele isikutele keelab seadus ehitusluba anda. Pärast keskkonnainspektsiooni sekkumist muutis Jõelähtme vallavalitsus piirkonna üldplaneeringut nii, et seadusejärgsest sajameetrisest ranna ja kalda kaitse vööndist jäi tegelik ehituskeeluvöönd kitsamaks.

Kohus arutab Kanajevi ehitusloa tühistamist 1. aprillil, eelmine istung toimus 3. novembril. Viktor Kaasiku ehitusloa asjus langetab kohus otsuse 22. detsembril.