Üleeile kukkus kakao hind ühe päevaga Londonis 16 protsenti, mis on vähemalt 17 aasta suurim päevane kukkumine. Varasema aja kohta pole Bloombergil andmeid. Eile langes kakao hind 4,2 protsenti, 868 naelale tonnist.

“Kakao hind kukkus kokku,” ütles tooraine maaklerifirma Bache Financialsi kakao- ja kohvilaudkonna juht Johnathan Bristow Bloombergile. “Fondid võtavad kasumit. Kakao hind on olnud umbes 150 naelaga tonnist ülehinnatud. Osa fonde müüb seetõttu, et nad on raha kakao alla kinni pannud ja tahaksid investeerida mujale, näiteks kulda.”

Enne läinud nädalat panustasid fondid sellele, et Elevandiluurannikul jätkub vägivald, mis takistab suurima kakaokasvataja eksporti. Läinud nädalal ütles Elevandiluuranniku mässuliste liikumise pressiesindaja, et riigis oktoobriks kavandatud valimised ei toimu.

“See on tehniliselt võimatu,” ütles Cisse Sindou. “Ma ei usu, et selleks ajaks on võimalik anda kõigile elanikele ID-kaardid, valijakaardid ja testida kogu protseduuri.” Elevandiluurannik annab umbes 40 protsenti maailma kakaotoodangust. Teised olulised kakaokasvatajad on Indoneesia ja Ghana. Enne läinud nädalat oli kakao hind tõusnud aasta algusest 14 protsenti.