“Keila-Joa tehingute uurimise juures ei peaks keskenduma vaid üksikjuhtumi analüüsile, vaid vaatama ka laiemat pilti. Kas selle tehingu juures ei ole teiste seas kahjustatud ka väikeaktsionäride huve?” tõstatas peaminister Andrus Ansip küsimuse eelmisel nädalal valitsuse pressikonverentsil, kus arutati majandus- ja kommunikatsiooniministri Edgar Savisaare poja firma majaostu. Ansip sooviks, et tehingut uuritaks ka seisukohast, kas see viidi läbi riigile kõige paremal viisil.

“Kui peaks selguma, et Kalev on müünud osa kinnistuid alla nende turuhinna, siis ei kahjusta see ainult väikeaktsionäride, vaid kõigi aktsionäride huve,” ütles Hansabank Marketsi analüütik Sander Danil. Ta lisas, et vähene info kinnisvaratehingute kohta oli ka üks põhjusi, miks Hansabank Markets loobus aktsiale hinnasihi ja soovituse andmisest.

Äsja loodud Investorite Liidu juhatuse liige Heldur Meerits kommenteeris, et kui Kalev müüs mõned kinnistud turuhinnast madalamalt, siis tekitati kindlasti teistele aktsionäridele kahju. “Kui kinnistud müüdi odavamalt selleks, et tasuda poliitikutele abi eest Tallinnas Pärnu maanteel asuva hoone rentimisel politseile, on tegemist altkäemaksu andmisega,” ütles Meerits. “Oleks teretulnud, kui pädevad organid — prokuratuur, politsei, kaitsepolitsei ja finantsinspektsioon — uuriksid asju ja tooksid selguse majja,” ütles Meerits.

Kalevi väikeaktsionär, firma Viikon OÜ juhataja Rein Mirka ütles, et kui kalkulatsioonid paika peavad, tekib küsimus, mis põhjustel Kalev selliseid kingitusi tegi. “Kui tõesti on tehtud kingitusi kellegi omakasu eesmärgil, siis on aktsionäride huve kindlasti kahjustatud. Kui aga kingitused on tehtud Kalevi parema käekäigu nimel tulevikus, peaks aktsionäride huvid olema kaitstud, iseasi, kas see on eetiline või mitte,” lausus aktsionär.