Esmaspäeva õhtul Keskerakonna poolt rahandusministriks pakutud Meelis Põlda lausus, et hetkel veel ministrikandidaadina sõnastaks ta oma peamised eesmärgid järgmiselt: “Esiteks — 2003. aasta riigieelarve koostamine, teiseks — 2002. aasta riigieelarve läbivaatamine tulenevalt koalitsioonilepingus sisalduvatest prioriteetidest ning lisaeelarve tegemine, kolmandaks — maksude parema laekumise tagamine, mille läbi suurenevad riigi tulud.” Maksude küsimust pidas ministrikandidaat üldse prioriteetseks.

Põlda märkis võimalike muudatuste kohta, et alati on võimalik asju paremini kui seni. Samuti lisas ta, et koalitsioonilepingu uute prioriteetide elluviimiseks tuleb leida raha eelarvest: “Riigi laenukoormuse tõusu suhtun ettevaatlikult.”

Kuna Põlda vastas küsimustele erakonna pressiesindaja abil, siis jäi ta kidakeelseks oma eelnevat karjääri kommenteerides. Ka peaministrikandidaat ja ametist lahkuva valitsuse rahandusminister Siim Kallas tõdes eile parlamendis esinedes, et ei tunne uut rahandusministri kandidaati.

Kuressaare linnavolikogu liige ja Keskerakonna Saaremaa osakonna esimees, 1967. aastal sündinud Meelis Põlda töötab praegu finantseerimise ja kinnisvarainvesteeringutega tegeleva Saare Finants ASi direktorina, ta on Raadio Kadi OÜ juhatuse ning Väinamere Teeninduse OÜ nõukogu liige. Kõik need firmad on seotud Saaremaa Laevakompanii Vjatšeslav Leedoga.

“Raske küsimus, ei tahaks seda üldse kommenteerida — võib sattuda libedale teele, see on riigi ja parteide küsimus,” vastas pärimisele ministrikandidaadi valiku kohta praegune tööandja Vjatšeslav Leedo. “Ta on pannud nüüd mu raskesse olukorda, tuleb otsima hakata uut inimest. Samas saarlasena on mul hea meel, et saarlane saab ministriks.”

Kandidaadi ministrivõimeid Leedo hinnata ei taha, märkides vaid, et Põlda on oma tööga väga hästi toime tulnud.

Enne Leedo firmasse tööle asumist üle kahe aasta tagasi juhtis Põlda Hansapanga Saaremaa regiooni. Pank vallandas toona Põlda, kes avaldas kohalikus ajalehes Meie Maa jõuliselt oma poliitilisi seisukohti. “Ma olen selle Hansapanga tõmmanud Saaremaal ikka nii kõrgele, et nüüd oleks vaja uut väljakutset,” oli Keskerakonna Kuressaare linnapea kandidaat Põlda väitnud.

Samas arvustas ta Kuressaare juhtimist. “Kuna olen rahanduses väga tugev, siis kavatsen linna rahanduspoliitika väga täpselt ümber vaadata. Teame, et Kuressaare linn on laenamises esirinnas ning need asjad tuleb korda teha,” väitis ta.

Kuigi Hansapanga juhatuse liige Raul Parusk tunnistas Postimehes tookord Põlda heaks kolleegiks ja tubliks töötajaks, märkis ta, et kliendi suhtes seisukohtade avaldamine ja aktiivselt poliitikas osalemine on vastuolus panga põhimõtetega.

Suuremat meediakära leidnud poliitikamängudesse sattus Põlda veel pärast viimaseid kohalike omavalitsuste valimisi 1999. aastal, kui ta ajakirjanduses väitis, et reformierakondlastest Tiit Sarapuu ja Toivo Alt ostsid endale hääli kokku. Selles asjas algatatud kriminaalasi lõpetati kuriteo koosseisu puudumise tõttu.