"Laseme tänavu kaks jahutusseadet juurde paigaldada. Hiina päritolu tooteid me ei soosi, valisime Fujitsu seadmed. Hiina tooted löövad hinnaga, aga kaua nad kestavad, on kahtlane. Meie eesmärk pole osta kõige odavamat toodet, vaid sellist, mis töötab ja ikka kauem kui üks aasta," rääkis ABC Kliimast lisaseadmed tellinud ASi Ecomatic juhataja asetäitja Eerik Laid Äripäevale.Konditsioneeride filtreid puhastab Ecomatic ise: tööruumides kord paari kuu jooksul ja serveriruumides harvem. Kord aastas, tavaliselt kevadel, lastakse spetsialistidel ka seadmed üle vaadata. "See pole kallis teenus, aga vajalik," märkis Laid.

OÜ ABC Kliima direktor Priit Pärn kinnitas, et ehkki revolutsioonilisi uuendusi tootearenduses toimunud pole, on kliendid hakanud enam vaatama seadmete kasutegurit ja energiatarbimist.

"Kodukliendid paigaldavad tavaliselt kallimaid inverteriga konditsioneere, mida nimetatakse ka õhusoojuspumpadeks," lisas ta. Inverter juhib kompressorit sujuvalt ning võib kokku hoida kuni 40% seadme tööks vajalikku elektrienergiat.

"Tavalistes konditsioneerides kasutatakse nüüd samuti inverterkompressoreid, mis hoiavad kokku energiat, tekitavad vähem müra, ent ka hind on kõrgem," rääkis Kliimaseade OÜ tegevdirektor Alar Suurväli.

Kõige olulisem on seadme valikul õige võimsus ning vajadusel võib klient kohale kutsuda ka spetsialisti, kes aitab sobiva võimsusega seadet valida, arvestades näiteks aknapindade suurust, ruumis viibivate inimeste arvu jms.

Pärna sõnul on müüdavaimad seinamudelid, mis vajavad vähe seinapinda ja on hõlpsalt paigaldatavad. "Konditsioneeri valides on oluline pöörata tähelepanu müratasemele. Arvestada tuleb seadme võimaliku asukohaga: just väikese kabineti puhul on tähtis vaadata, et valitud seadet paigaldades ei hakkaks see töötajale kuklasse puhuma," õpetas Pärn.

Mobiilse mudeli soetamist Pärn väga ei soovita. "See on nn tuletõrjevahend. Kui välistemperatuur läheneb 30 kraadile, ostetakse mobiilseid mudeleid väga palju. Mõni firma ostab lausa igale töötajale. Nende seadmete pluss on muidugi odavus," ütles ta.

Enamik konditsioneeridest (90%) tuleb Eestisse Hiinast ning seadmete hinnad on Pärna sõnul praeguseks tõusnud 5-10%. "Ligi 15% on tõusnud ka USD kurss, toodete hulgihinnad seega umbes 20%. Mida jaehinnad teevad, saab varsti näha, kuna hooaeg pole veel alanud. Ma siiski arvan, et jaehind nii palju ei tõuse," rääkis Pärn.