Veebruari keskel teatas Eesti Gaasile kuuluv võrguettevõte AS EG Võrguteenus oma otsusest tõsta 85 protsendi võrra võrguteenuse tasu maagaasi suurtarbijatele.

Tallinna Kütte juhatuse esimehe Priidu Nõmme sõnul on gaasi võrguteenuse hinnatõus ootamatu ning tõestab jällegi, et maagaasi hinna käitumine on ettearvamatu ning soojaturgu destabiliseeriv.

„Prognoosisime hoida soojuse hinda stabiilsena, kuid järjekordselt on maagaasi hinna tõus see põhjus, miks pidime esitama konkurentsiametile uue hinnatõusu taotluse. Põhjendamatult kõrge võrguteenuse hinnahüpe tuli meile ootamatult,“ ütles Nõmm.

Viimane sarnane järsk tõus toimus 2009. aasta juulis, mil maagaasi aktsiis tõusis 2,4 korda.

Maagaasi hinnasurve kinnitab veel kord, et Tallinna Küte on oma arenguplaanides õigel teel. „Tallinna Kütte arengukava järgselt plaanime lähima viie aasta jooksul vähendada maagaasi osakaalu soojuse tootmisel ning suurendada alternatiivkütuste osakaalu praeguselt 25 protsendilt 80 protsendile. Eesti Gaasi hinnapoliitika vaid õigustab meie strateegiat“, lisas ta.

Konkurentsiamet kooskõlastas Tallinna Kütte taotluse soojuse piirhinna muutmiseks.

Konkurentsiamet kehtestas alates 1. märtsist soojuse piirhinnaks 77.72 eurot/MWh (koos käibemaksuga). Kehtiv piirhind on eelmisest kehtinud piirhinnast 5,9 protsenti madalam.

Tallinna Küte varustab soojusega 3640 hoonet Tallinnas ja Maardus. Ligi neljandik kogu Tallinna Kütte müüdavast soojusest on hetkel toodetud soodsa hinnaga kohalikust taastuvkütustest. Ülejäänud osa soojusest toodetakse maagaasist.

AS Tallinna Küte toodab praegu orienteeruvalt 50 protsenti müüdavast soojusest oma katlamajades, kasutades selleks maagaasi. Ülejäänud osa ostab Tallinna Küte sisse Tallinna Elektrijaam OÜ-lt, Iru Elektrijaamalt, Adven Eesti AS-ilt ja väiksematelt tootjatelt.

AS Tallinna Küte kuulub kodumaisele ettevõttele Elekter ja Küte OÜ.