“Tundsin, et mul on õigus,” ütles Tervonen kommentaariks oma kohtusaagale, mis on käinud läbi linna-, ringkonna- ja riigikohtust ning on nüüd otsaga tagasi Tallinna linnakohtus.

Reedel toimunud istungil hakkas kohus menetlema ringkonnakohtust tagasi tulnud hagi, mille kohaselt nõuavad Tervoneni kalamüügiettevõtte OÜ Pepekala esindajad Keskturgu haldavatelt ettevõtetelt kokku ligi 2,2 miljonit krooni.

Pepekala esindanud vandeadvokaat Taivo Ruus ütles reedel kohtus, et OÜ Pepekala rendileppe ennetähtaegse lõpetamisega põhjustas AS Keskturg kokku kahju 400 744 krooni. Summa peaks välja maksma nii AS Keskturg kui Keskturu omanikfirma AS Dzebeti, kuna mõlemad firmad olid vastutavad elektri väljalülitamise eest Pepekala ruumides 1998. aastal. Kummagi firma juhatuses on Keskturu endine juht Vadim Polištšuk.

Kuivõrd ASi Keskturg eelkäija AS Turukaubandus lasi lammutada Pepekalale kuulunud Euroopa nõuetele vastava müügipaviljoni, nõuab Pepekala täiendavalt 1,8 miljoni krooni hüvitamist.

Reedel oli kohtus ASi Keskturg esindamas advokaat Aldo Kaljurand. Keskturg pole pidanud vajalikuks kahju hüvitamist, kuivõrd Keskturu nägemuse kohaselt pole Pepekala suutnud tõendada rendilepingu rikkumist ja kahju tekitamist.

Dzebeti esindaja puudumise tõttu reedel kohtus asja sisulist arutelu ei toimunud. Dzebeti juhatuse liikmed on Vadim Polištšuk ja Margus Kuustik. Viimane on ka Keskturu juhatuses.

Konflikt Keskturuga tekkis Pepekalal 1997. aastal, kui turgu asus juhtima Vadim Polištšuk. Eestlastest kontrolörid vahetati välja umbkeelsete turskete härrade vastu, kes asusid rentnikelt lisaraha välja pumpama. Põhjenduseks toodi asjaolu, et turg vajab arenguks raha. Nii nõuti Pepekalalt kolmandikku käibest ehk aastas ligi 2 miljonit krooni. Lepingu järgi maksis Pepekala aastas turule ligi 50 000 krooni. Tervonen polnud nõus 40 korda kõrgemat hinda maksma.

Neil, kes raha ei maksnud, tehti turul elu põrguks. Näiteks Pepekala kalapaviljonis lülitati välja elekter, vesi ja telefon ning kalamüüjal lõigati läbi autokummid. Ühel talunikul viidi üleöö paviljon minema. Turul liha müünud nelja lapse isa lasti pommiga õhku.

Kui Pepekala juht Pertti Tervonen jätkas kala müüki küünlavalgel, siis paigutati tema paviljoni ümber teised müügikioskid, et kliendid ega töötajad sisse ei pääseks.

Tervonen pöördus oma õiguste kaitseks kohalikku politseijaoskonda, aga sealt vastati, et turul kehtivad omad seadused. Tervoneniga võttis seepeale ühendust Tallinna politseiprefektuuri isikuvastaste kuritegude osakonna komissar Artur Tðulitski ja hoiatas, et kui raha ei maksta, siis on soomlase elu ohus.

Tervonen pidas kirjavahetust toonase abilinnapea Eve Fingiga, kes teatas, et peagi saab kõik korda, kuna turg erastatakse ja turu juhtkond vahetub. Tervonen rääkis ka Keskturu nõukogu esimehe Mait Metsamaaga, kes oskas vaid niipalju öelda, et kui turgu maha ei müüda, siis tuleb sõda. Abi ei saanud Tervonen ka Soome saatkonnast, kus talle selgitati, et Soome ei saa Eesti siseasjadesse sekkuda.

Alates 1998. aasta detsembri lõpust Tervonen enam oma kalu Keskturul ei näinud, turu juhtkond oli paviljoni sissepääsud sulgenud ja Pepekala juhid ei julgenud turule oma nägu näidata. 1999. aastal erastas linn Keskerakonna saadikute eestvedamisel Keskturu selle juhi Vadim Polištšuki firmadele.

Pepekala paviljon seisis kasutamata 2000. aasta juulini, mil erastatud Keskturu juhtkond lasi lõhkuda paviljoni katuse. Paviljonis sees lõhuti hermeetiliselt suletud sügavkülmikud ja loobiti laiali seal poolteist aastat seisnud kala. Kala läks mõne päevaga halvaks, mispeale kutsus turu juhtkond kohale tervisekaitseametnikud, kes palusid turu juhil Margus Kuustikul reostus likvideerida. Seepeale lasi turu juhtkond samal päeval, 2000. aasta 20. juulil paviljoni maani maha lõhkuda. Kohal viibinud kesklinna politseijaoskonna konstaablid Tarmo Tänav ja Einar Saar vaatasid asja tunnistajatena pealt.

Tervonen kaebas asja kohtusse ja linnakohtu kohtunik Aase Sammelselg andis talle 2001. aastal õiguse, mõistes Vadim Polištšuki firmalt AS Turukaubandus välja 2 miljonit krooni. Turukaubandus kaebas otsuse edasi ringkonnakohtusse, mis jättis möödunud aasta suvel nõude rahuldamata ja saatis asja tagasi linnakohtusse. Ringkonnakohtus osales otsuse tegemisel kohtunik Malle Seppik, kes on endise siseministri Ain Seppiku abikaasa.

Pepekala Eestis 10 aastat
Pepekala omanik Pertti Tervonen alustas Eestis tegevust kümmekond aastat tagasi. Tallinna kutsus ta 1992. aastal üks soomlasest ärimees, kes kurtis, et Eestis pole saada korralikku kala. Juba talvel oli Tervonen Keskturul oma autohaagisega kohal suitsutatud kala müümas. Järgmisel, 1993. aastal kutsus Keskturu toonane juht Uku Lepik Tervoneni turule kauplema ja pakkus talle parimat asukohta kohe värava juures. 1994. aastal oli Tervonen esimene, kes turule oma paviljoni ehitas. 1995. aastal sõlmis Pepekala turuga 10-aastase rendilepingu. Lisaks jaemüügile tegeles Pepekala kala hulgimüügiga.