“Liidul tekkis selline kahtlus, kuna üle 10 aasta on kehtinud liikluskindlustuse vahendustasud vahemikus 10-15 protsenti, kuid nüüd mõnenädalase vahega on esitanud kaks turu suurimat kindlustusseltsi ettepaneku maakleritasude alandamiseks ühtsele viiele protsendile,” sõnas Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu juhatuse esimees Mart Mere eile. Ta lisas, et kindlustusseltsid tegid kõik kokkulepped ühepoolselt ilma lepingupartneritega läbi rääkimata.

Paar nädalat tagasi oma vahendustasusid vähendanud ERGO Kindlustusele on praegu järele tulemas suurkonkurent If Eesti Kindlustus.

Et välja selgitada, kas siin on konkurendid omavahel ühte heitnud või mitte, pidaski Mere ainuvõimalikuks konkurentsiameti poole pöördumist. “Kui selline tegevus on kindlustusseltside poolt kooskõlastatud, siis võib olla tegemist konkurentsi kahjustava kokkuleppega,” selgitas Mere.

ERGO üllatunud, et selline mõte sai üldse tekkida

ERGO Kindlustust tabavad kartellikahtlused üllatusena. “Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu kahtlustused ERGO ja Ifi kartellikokkuleppes on alusetud,” ütles ERGO Kindlustuse juhatuse liige Sergei Vahnitski. Ta lisas, et ERGO võttis otsuse vastu iseseisvalt ja teavitas sellest maaklereid ja konkurente. “Olen üllatunud, et selline mõte üldse tekkis, et tegemist on kartelliga,” kommenteeris Vahnitski maaklerite liidu avaldust. “ERGO on rääkinud oma sammudest, kuid kedagi tagant õhutanud me pole.” Vahnitski kinnitusel tuli ka see neile üllatusena, et If samuti maakleritasude alandamisega kaasa läks.

Tasude alandamist põhjendas Vahnitski sellega, et maaklerite vahendustasud liikluskindlustuse eest olid põhjendamatult suured võrreldes seltsi oma müügivõrgu kuludega. “Iga selts teeb otsuseid, lähtudes oma ärihuvidest ja turuolukorrast,” lisas Vahnitski.

If Eesti Kindlustus est ei õnnestunud Äripäeval eile teemale kommentaari saada.

Maakler: uus seltside pakutud hind naeruväärne

Eesti ühe juhtiva kindlustusmaakleri IIZI juhi Risto Rossari sõnul on uus kehtestatud hind naeruväärne. Kindlustusseltside liit ja liidu liikmed hoiduvad konkurentsi kahjustavast tegevusest. väljavõte kindlustusseltside koostöö tavast

“See on ebamõistlik ja repressiivne,” sõnas Rossar, keda ERGO Kindlustuse haamer juba tabanud oli ja kes seetõttu ERGO liikluskindlustust ka paar viimast nädalat müünud ei ole. Kehtestatud määraga peab Rossar seda lihtsalt võimatuks, sest turul keskmiselt alla 1000kroonise liikluskindlustuse juures tuleks maakleritel kõik vajalikud protseduurid 50 krooniga ära teha.

Kuigi võimalikust kartellikokkuleppest Rossar pikalt rääkida ei soovinud, pidas ta If Eesti Kindlustuse astumist ERGO jälgedes kahtlaseks märgiks. “Kui faktidele otsa vaadata, siis midagi kummalist siin on,” nendib Rossar.

Konkurentsiameti peadirektori Märt Otsa sõnul ootab juhtumit põhjalik analüüs. “Kui on selline käitumine, siis tuleb seda asja uurida,” ütles Ots eile ja lisas, et avaldus on juba menetluses. Mingit seisukohta konkurentsiametil juhtunu osas siiski veel ei olnud. “Esmapilgul ei oska ma tõesti midagi öelda, sest kui rääkida kartellikokkuleppest, mis on kriminaalasi, ei saa seda ühe lausega kommenteerida,” teatas Ots.

MIS ON MIS

* Kindlustusselts
Kindlustusselts on äriühing, kelle peamine ja püsiv tegevuseks on kindlustusjuhtumi toimumisel kindlustusjuhtumi tõttu tekkinud kahju hüvitamine või kokkulepitud rahasumma maksmine.

* Kindlustusmaakler
Kindlustusmaakler on kindlustusseltsidest sõltumatu kliendi esindaja, kes viib omavahel kokku kindlustusseltsi ja kindlustuslepingut sõlmida sooviva isiku.

OSAPOOLED

Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu liikmed
* AS Aon Eesti Kindlustusmaakler
* Colemont Kindlustusmaakler OÜ
* OÜ Marks ja Partnerid. Kindlustusmaaklerid
* Balti Kindlustusmaakleri OÜ
* Marsh Kindlustusmaakler AS
* OÜ In Bro & Partners Kindlustusmaakler
* ABC Kindlustusmaaklerid OÜ
* AS E-Kindlustus Kindlustusmaakler
* Optimal Kindlustusmaakler OÜ
* SEB Ühisliisingu Kindlustusmaakler AS
* Aadel Kindlustusmaakleri OÜ
* KindlustusEst Kindlustusmaakler OÜ
* CHB Kindlustusmaakler OÜ
* AS Vandeni Kindlustusmaaklerid

Tegevusloa alusel tegutsevad varakindlustusseltsid

* AS Hansa Varakindlustus
* AS If Eesti Kindlustus
* AS Inges Kindlustus
* D.A.S. Õigusabikulude Kindlustuse AS
* ERGO Kindlustuse AS
* MTÜ Eesti Liikluskindlustuse Fond
* QBE Kindlustuse Eesti AS
* Salva Kindlustuse AS
* Seesam Rahvusvaheline Kindlustuse AS

Allikad: Eesti Kindlustusmaaklerite Liit, finantsinspektsioon

TAUST

* 2007. aasta lõpetasid kindlustusseltsid 145 miljoni kroonise liikluskindlustuse kahjumiga, hüvitades 35 131 kahjujuhtumit summas ligi miljard krooni.
* Keskmine hüvitis oli Eestis toimunud kahjujuhtumite korral eelmisel aastal 23 400 krooni. Samas on kannatanute ravikulud ja autode remondihinnad kasvatanud ka ERGO keskmise liikluskindlustuse hüvitissumma tänavu esimeses kvartalis 26 000 kroonile.
* Lätis, kus maaklerite vahendusel tehtavate lepingute osakaal on väiksem, tõstsid seltsid liikluskindlustuse hinda mullu kaks korda. Eestis tõusis liikluskindlustuse hind mullu umbes 15%.

TSITAADID

* Liikluskindlustuse vahendamise eest küsivad maaklerid minu teada üle 10 protsendi ulatuvat tasu, mis on ülemäära kallis. Meie maaklerite abi oma toodete müügil ei kasuta. Jan Andresoo, Hansa Varakindlustuse ASi juht, ÄP 23.04.08
* Kindlustusmaakler ei tegele kindlustusseltside toodete müümisega klientidele, vaid aitab klientidel hankida turult kõige sobivamat lahendust. Teisisõnu on kindlustusmaaklerid turul konkurentsi tagav jõud, kuna kliendid on selgelt nõrgem osapool võrreldes seltsidega. Heiki Nurmeots, Colemont
Kindlustusmaakler OÜ juhatuse esimees, ÄP 24.04.08
* ERGO on võtnud julge turgu suunava sammu. Juhul kui nemad on piltlikult öeldes meist 5 protsendipunkti efektiivsemad, siis meil on variant kas minna nendega kaasa või ollagi 5 protsenti kallimad. Urmas Kivirüüt, Salva Kindlustuse ASi kindlustusdirektor, ÄP 03.06.08
* Kokkuvõttes kaotavad (vahendustasude vähendamisel poole võrra — toim) kliendid, sest maaklerite osa liikluskindlustusteenuse vahendamisel on ligi 50 protsenti. Sama töö eest ollakse nõus maksma senisest kaks korda vähem ja väga üllataval põhjusel. Nagu mainib ERGO Kindlustuse juhatuse liige Sergei Vahnitski, ERGO sisemise efektiivsuse suurendamiseks. Andro Roos, OÜ Lõuna Kindlustusmaakler juhatuse esimees, ÄP 05.06.08