Varsti tulevad käibele surrogaatraha ehk nn. võlakirjad, mille väärtus seotakse USA dollariga kursiga 1:1. Hakatust tehakse 2-5 dollariliste surrogaatrahadega, teatas kolmapäeval keskpanga juht John Mangudya. Riigis valitseb dollaripuudus, kuna eksport on vähenenud, kirjutab Bloomberg.

Zimbabwes Mutares toidupoodi pidav James Sakupwanya ütles, et tema seda raha vastu ei võta. Tema ja paljud zimbabwelased näevad selles tagasipöördumist vihatud Zimbabwe dollari juurde. Halvematel päevadel tuli USA dollari eest välja käia 150 triljonit kohaliku dollarit.

„Me lükkame selle tagasi,“ ütles ta. „Nad võivad muuta seadusi nii palju kui soovivad, kuid raha mida nad tahavad kehtestada loob kriisi.“

Varasem teade surrogaatrahade kehtestamisest tõi endaga kaasa rahutused pealinnas Harares. Need rahad olevat tagatud 200 miljoni dollarilise saadud laenuga. Et rahvas ei saaks USA dollareid kätte piirasid pangad sularaha väljavõttu. USA dollarid moodustavad 95% käibel olevast rahast. Mitmed poed on teadanud, et neil lõppevad esmatarbekaubad.

Zimbabwet laastab likviidsuskriis, mis on sundinud juba kuid valitsust maksma ametnikele palka tähtajast hiljem. Rahandusminister Patrick Chinamasa ütles 9. septembril, et riik ei pruugi hiljem sel aastal olla võimeline ametnikele palka maksma, kuna eksporditulud on kokku kuivanud. Zimbabwe on IMFile ja Aafrika arengupangale võlgu üheksa miljardit dollarit.

Lisaks USA dollarile arveldavad zimbabwelased veel kaheksa valuutaga, nende seas LAV randi, euro, Briti naela ja Hiina jüaanidega. Kuna zimbabwelastel on hästi meeles väärtusetu kohalik raha, on neid raske panna surrogaatraha aktsepteerima.

„Kui inimesed surrogaatraha ei soovi, siis nad ei võta seda vastu,“ ütles Zimbabwe maksuameti juht Willia Bonyongwe.

Surrogaatraha ei lahenda majanduse strukturaalset probleemi, ütles majandusuuringute instituudi ökonomist Naome Chakanya. Majanduskriis puhkes, kui Zimbabwe hakkas konfiskeerima valgetelt farmeritelt talusid ja jagama neid põllumajanduskogemusteta aafriklastele. Tagajärjeks oli Zimbabwe ekspordi häving alates tubakast kuni roosideni.

ÜRO andmetel elab Zimbabwe 13 miljonist elanikust umbes kolm miljonit jätkuvalt välismaal, kuhu nad põgenesid majanduskriisi eest. Kui 2009. aastal oli tööstuses tööga hõivatud 200 000 inimest, siis nüüd on seal tööl vaid 85 000 töötajat. Keskpanga andmetel on kolme aastaga lõpetanud tegevuse 4600 ettevõtet.

Ikka puudub kindlustunne, et raha tagatiseks on välisvaluuta. Kui see nii käibele tuleb ei erine surrogaatraha millegi poolest esitajatšekkidest, mida ajutiselt emiteeriti hüperinflatsiooni tipus 2008. aastal kuni 100 triljoni Zimbabwe dollarilise nominaaliga, ütles Sakupwanya.

„Nad unustavad, et me keeldusime 2008. aastal aktsepteerimast esitajatšekke ja me lükkame ka seekordse „raha“ tagasi,“ ütles ta.