Pakendiaktsiisi maksumäärad eelnõusse kirjutanud keskkonnaministeeriumi eesmärk on kehtestada pakenditele selline hind, mis motiveeriks ettevõtjaid võimalikult kiiresti oma pakendite taaskasutust organiseerima.

Järgmisel aastal peaks eelnõu kohaselt hakkama oma tooteid pakendavad või pakendites kaupu importivad ettevõtjad tasuma maksu olenevalt pakendi materjalist kuni sada krooni kilo kohta. Seda juhul, kui nad teatud osa oma pakendikogusest ei taaskasuta.

Ettevõtjatelt seaduseelnõu kohta elavat tagasisidet saanud Eesti Kaubandus-Tööstuskoja majanduspoliitika ja õigusosakonna juhataja Reet Tederi sõnul on kavandatavad aktsiisimäärad põhjendamatult kõrged. Ta tõi võrdluseks Rootsi pakendiaktsiisi määrad: metallist ja plastikust pakendite kilohind on meie 80 krooniga võrreldes 2,55 krooni, vahe seega 31 korda. Paberi puhul küünib vahe lausa 42kordseks.

Ministeerium ei ole nii suuri numbreid eelnõusse kirjutades peale ettevõtjate motiveerimise idee välja toonud ühtegi kalkulatsiooni ega analüüsi. “Eelnõu eesmärk on tänuväärne ja ettevõtjad aktsepteerivad seda. Keegi ei taha ju, et meie looduse saastatus suureneks,” möönis Teder, kuid lisas, et nii kõrgete määradega küll nõustuda ei saa. Tema sõnul tuleb hoolikalt analüüsida veel seda, millised sotsiaalsed tagajärjed võivad tekkida nii kõrge aktsiisi rakendamisel näiteks esmatarbekaupade pakenditele.